6 Decembrie 2011 publicat în Lifestyle 3 share-uri

In una dintre cele mai magice nopti de decembrie, copiii mai mult sau mai putin cuminti din intreaga lume, insa si adultii, il asteapta cu sufletul la gura pe Mos Nicolae.

Care sunt obiceiurile legate de traditia Sfantului Nicolae (Mos Nicolae) raspandite in lume in functie de cultura?

Mos Nicolae in Romania

In Romania, in seara de 5 decembrie, copiii isi lustruiesc ghetutele si le aseaza frumos la geam sau la usa in asteptarea lui Mos Nicolae. Pana dimineata urmatoare (6 decembrie), Mos Nicolae vine si le lasa copiilor dulciuri si cadouri daca au fost cuminti sau o nuia daca au fost rai si nu si-au ascultat parintii.

Mai multe despre povestea lui Mos Nicolae in traditiile si credintele romanesti puteti afla de aici.

In Ungaria, Mos Nicolae este intotdeauna insotit de Krampusz, ajutorul lui inspaimantator care ii rapeste pe cei rai.

In Slovenia, Mos Nicolae este insotit de un inger si un spirit rau (parkelj).

Mos Nicolae in Franta

Sfantul Nicolae este patronul regiunii Lorraine. Pe data de 6 decembrie intreaga familie se pregateste de venirea lui Mos Nicolae, iar un magarus cara cosuri pline cu dulciuri si cadouri pentru copii. Bunicii le spun nepotilor povesti despre Mos Nicolae, dintre care cea mai cunoscuta este cea a trei copii care s-au ratacit. Infrigurat si infometat, un macelar (Pere Fouettard) i-a atacat. Prin interventia Sfantului Nicolae cei trei au fost salvati si dusi inapoi la familiile lor. Astfel, Mos Nicolae este cunoscut drept protectorul copiilor. Desi copiii se tem de Pere Fouettard, maleficul macelar, grija lor principala este ca Mos Nicolae sa nu ii ocoleasca in noaptea de 6 decembrie...

Kudika Tarot

Mos Nicolae in Irlanda


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri