De Sanziene, aflam daca avem soarta de casatorie si iubire..

Nu intamplator Sanzienele se sarbatoresc la cateva zile de la solstitiul de vara. Sarbatoarea Sanzienelor este o sarbatoare solara prin natura sa, celebrand viata, verdele, soarele si lumina. Soarelui ii sunt inchinate focuri impresionante in ziua de Sanziene. In jurul lor oamenii danseaza si se veselesc pentru ca relele si necazurile “sa arda”, spiritele rele sa se risipeasca si sufletul sa se purifice. In tinuturile maramuresene, se pastreaza inca obiceiul “umblatului cu faclia”, obicei ce deriva dintr-un stravechi cult solar. Aprinderea rugurilor si invartirea lor in sensul in care are loc miscarea soarelui sunt un prilej de intalnire si petrecere pentru multi flacai si fete.

Sanzienele: Puterea magica a florilor cu chip de soare


Dar ce anume face ca florile de Sanziene sa fie atat de speciale? Sanzienele sunt flori maruntele, de culoarea soarelui – galben-auriu, cu un miros foarte placut, un amestec intre mirosul de fan si miere. Ele infloresc numai in preajma acestei sarbatori si, culese in ziua Sanzienelor, in cantec si voie buna, capata proprietati magice, cu adevarat tamaduitoare. Se spune ca florile de sanzienele au puterea de a spori farmecul fetelor care apeleaza la darul lor “facandu-le frumoase si curate ca apa neinceputa”. Ele aduc totodata si fertilitate si ajuta la vindecarea bolilor trupesti si sufletesti. Mai sunt cunoscute si ca “iarba Sfantului Ioan”….

De Sanziene, aflam daca avem soarta de iubire si casatorie..

Sunt numeroase obiceiurile si traditiile legate de aceasta sarbatoare. Difera de la o zona la alta si multe dintre ele sunt puse in legatura cu iubirea, casatoria si ursita omului. Nu degeaba este insa cunoscuta sarbatoarea Dragaicelor si sub numele de Sarbatoarea Iubirii. Fetele nemaritate isi pot pune flori de sanziene sub perna pentru a-l visa pe cel care le este ursit. In anumite zone, coronitele de sanziene sunt puse la un loc ferit in gradini si spatii deschise. Daca dimineata florile de sanziene sunt incarcate de roua insemna ca Sanzienele ti-au harazit o casatorie in anul respectiv. Prin urmare, fii foarte atenta la ceea ce visezi in noaptea dinspre 23 spre 24. Se spune ca visele din aceasta noapte sunt franturi din viitor si realitate…


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri