Cafeina este cel mai popular drog psihoactiv de pe planeta � ne zapaceste creierul, ne toceste nervii, ne fura somnul. Iar noi pur si simplu refuzam sa traim fara ea.
Charles Czeisler, neurolog si expert in somn la Harvard este de parere ca atunci cand oamenii au fost nevoiti sa munceasca dupa ceas, si nu dupa soare, au trebuit sa se adapteze. Consumul raspandit de mancaruri si bauturi cafeinizate (in combinatie cu electricitatea) le-a permis oamenilor sa faca fata unui program de munca stabilit de ceas, nu de ciclul natural al somnului.

Oamenii de stiinta au dezvoltat diverse teorii pentru a explica puterea fermecatoare a cafeinei de a ne trezi. Astazi s-a ajuns la consensul ca aceasta substanta interactioneaza cu adenozina, o chimicala din organism ce se comporta ca un somnifer natural. Cafeina blocheaza efectul hipnotic al adenozinei si ne impiedica sa adormim. Fiindca a fost demonstrat si faptul ca ea imbunatateste starea de spirit si energia (consumata in cantitati moderate), este o potiune indispensabila pentru studenti si angajati. Abilitatea cafeinei de a “ucide somnul” o face alegerea preferata si pentru calatori.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 Măști pentru un păr mai sănătos, mai bogat și mai strălucitor

Totusi, oricine ai fi si oriunde ai avea de ajuns intr-o dimineata, ritualul cafelei pe care il imparti cu iubitul sau prietenii este o mica parte a vietii noastre pe care o iubesti. Te calmeaza. Te ajuta sa iti ordonezi ziua.

De-a lungul secolelor, oamenii au creat numeroase ritualuri care sa le “acompanieze” consumul unui “drog”. Mai mult, ritualurile au ajuns sa transceda bautura in sine. In Japonia, ceremonia ceaiului sau chanoyu se tine intr-o camera eleganta, unde femeile se imbraca in kimono si tin in mana cesti lucrate manual. Britanicii si-au transformat ritualul de dupa-amiaza in ceva de-a dreptul luxos. Ceaiul de la ora cinci este servit in incaperi cu stalpi decorati cu flori unde se canta la pian si se servesc tarte cu fructe ornate de maestri cofetari. Pe de alta parte, americanii abordeaza ritualul cafelei sau al ceaiului ducandu-se in extrema cealala. Ei servesc bautura magica la Dunkin’ Donuts sau la birou. Noi, romanii, bem cafeaua de dimineata acasa, apoi la birou, iar in weekend iesim sa degustam un latte savuros sau un ceai undeva in oras.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri