La originea stresului se afla cauze externe si interne.
La originea stresului se afla cauze externe si interne. Agentii stresori pot proveni atat din imprejurari exterioare (locul de munca, familie, scoala, mediu), cat si dinauntrul nostru (temperamentul sau nivelul autocontrolului, modalitatea de solutionare a problemelor si/sau de luare a deciziilor).
Stresul poate aparea ca urmare a urmatoarelor situatii:
 1. Experiente traumatizante (razboaie, accidente, violuri, cutremure, uragane, inundatii etc)
 2. Evenimente stresante (experientele negative cum ar fi moartea unei persone apropiate, problemele sexuale, necazurile zilnice, zgomotul, lipsa spatiului vital si/sau a spatiului personal, dar si experientele favorabile, ca de exemplu promovarea pe un post mai bun si mai bine platit)
 3. Conflictele intrapersonale (conflicte de tipul evitare-evitare, atractie-atractie, atractie-evitare, dubla atractie-evitare)
 4. Graba (multe persoane devin stresate atunci cand trebuie sa lucreze in urgenta sau cu termene limita)
 5. Nesiguranta
 6. Lipsa de control asupra evenimentelor (inhibitia actiunii)
 7. Competitia exacerbata
 8. Ambitia dupa putere
 9. Dorinta de aduna cat mai multe bunuri materiale
 10. Culpabilizarea (parintii care se simt vinovati pentru handicapul copilului lor; copiii care se simt vinovati pentru divortul parintilor, supravietuitorii unor tragedii sau accidente care se simt vinovati de moartea celorlalti, sotul care se simte vinovat pentru ca isi inseala sotia etc)
 11. Perfectionismul (pentru multe persoane greselile sunt o sursa de regret si stres, spre deosebire de altele care vad in fiecare greseala o ocazie de a progresa)
Cercetarile efectuate timp de 8 ani de zile de cardiologii Meyer Friedman si Ray Rosenman au dus la identificarea a doua tipuri de personalitati: personalitatile de tip A cu un nivel ridicat de stres si risc inalt de infarct miocardic si personalitatile de tip B cu un nivel de stres mai redus si cu risc mai scazut de infarct miocardic.
Personalitatile de tip A sunt caracterizate in principal prin: nerabdare, expresie tensionata a fetei, nemultumire fata de postul actual si dorinta de a avansa, competitie la lucru, jocuri si sporturi, certuri frecvente, vorbire rapida si cu tonul ridicat, grabirea sau intreruperea interlocutorului.
Personalitatile de tip B sunt mai calme, zambesc mai mult, evita situatiile de competitie, se cearta foarte rar, sunt multumite de situatia lor, folosesc un ton scazut si uniform, isi asculta interlocutorul cu atentie si asteapta pentru a raspunde.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri