Adio vacanta pentru 70% dintre romani!

12:06, 21 Iunie 2010 publicat în Lifestyle

Romanii sunt ceva mai atenti cu banii pe care ii dedica concediilor - 23% spun ca isi permit un buget de pana in 1000 de euro, dintre care 16% investesc sub 500 de euro in astfel de perioade.

Comunicat de presa

Aproape 40% dintre toti cetatenii chestionati la nivel global declara ca nu obisnuiesc sa calatoreasca in timpul liber. Aceasta cifra creste la 61% in Europa Centrala si de Est si scade la 37% in statele vest-europene. Cei mai impatimiti de calatorii sunt suedezii (87%), olandezii (85%) si belgienii (77%), in timp ce bulgarii si romanii sunt cei care stau cel mai mult acasa in timpul liber - 71%, respectiv 70%. Nici ungurii sau portughezii nu sunt foarte mobili, aproximativ doua treimi dintre ei declarand ca isi petrec vacanta acasa.

Citeste si:
Studiu Mastercard: biometria, lider detașat în topul preferințelor...
 Studiu Mastercard:...

In majoritatea statelor analizate, tinerii sunt cei care calatoresc cel mai mult. Germania este singura tara in care nu exista o diferenta intre cei tineri si cei in varsta la acest capitol, ambele categorii mergand in vacante la fel de des. In SUA si Marea Britanie, persoanele in varsta calatoresc mult mai mult, numai aproximativ 4 din 10 persoane alegand sa stea acasa. Din contra, in Bulgaria (90%) si Romania (87%), aproape 9 din 10 varstnici declara ca stau acasa.

Unde merg si ce fac in vacanta europenii si americanii?

In jur de doua treimi din populatie (un total de 65%) prefera ca destinatie propria tara. Dintre tarile Europei de Vest (49%), acest lucru este valabil pentru tari mediteraneene precum Portugalia (aproape 70%), Italia si Spania (66%) sau Franta (60%), iar in statele CEE, polonezii (76%) si ungurii (71%) se dovedesc cei mai atasati de propria tara. De asemenea, 80% dintre americani sunt “nationalisti”, iar turcii chiar intr-o proportie mai mare - 95% aleg sa isi petreaca concediul in Turcia. Locuitorii multora dintre tarile europene opteaza pentru sudul continentului: in special belgienii 42% si olandezii (peste 35%), dar si 3 din 10 nemti. 42% dintre romani afirma ca isi petrec vacanta in propria tara.

Citeste si:
3 Nutrienți care contribuie la ameliorarea simptomelor menopauzei
3 Nutrienți care contribuie...

Pentru mai mult de 1 din 5 locuitori a calatori in timpul vacantelor inseamna a-si vizita familia sau prietenii. Este mai ales cazul turcilor (38%), dar si al unui sfert dintre americani. In Europa Centrala si de Est, un sfert dintre polonezi si romani fac acelasi lucru, dar si francezii (23%) sau britanicii (22%).

In jur de 19% opteaza pentru o vacanta activa in care sa faca sport: inot, mers cu bicicleta, urcat pe munte sau chiar catarare. In statele din Vestul Europei (18%), belgienii (31%) sunt cei mai activi, urmati de germani (26%). La nivelul statelor din CEE, cehii (37%) par a fi cei mai dornici de vacante active, in vreme ce turcii ii depasesc pe toti: 43% declara ca fac miscare in concedii.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri