Scaunele cu rotile (sau „fotoliile rulante”, cum mai sunt cunoscute) sunt niste dispozitive medicale recomandate persoanelor care au deficiente motorii severe.

In cazul in care intampinati astfel de dificultati, puteti opta pentru un scaun cu rotile electric sau pentru unul manual. Oricare dintre aceste tipuri de scaun cu rotile trebuie trebuie sa indeplineasca anumite conditii, esentiale pentru ca utilizatorului sa ii fie usurata viata, sa i se ofere un plus de confort si mai multa independenta din punct de vedere al miscarii si al desfasurarii activitatilor de zi cu zi.

Alegeti scaunul cu rotile care este cel mai potrivit pentru nevoile dumneavoastra

Astfel, in functie de afectiunea pacientului si de gradul de severitate al acesteia, exista scaune cu rotile care dispun de frana manuala, de talpi pe care utilizatorul isi poate aseza picioarele cand trebuie sa se odihneasca, de spatar reglabil, etc. Indiferent daca scaunul cu rotile este necesar pentru o perioada limitata de timp sau este nevoie de utilizarea lui permanenta, pentru o mobilitate eficienta in viata cotidiana este esential ca produsul sa fie ales in functie de recomandarile unui specialist, sa aiba inaltimea potrivita si sa sustina greutatea corporala a utilizatorului. Poate sa fie nevoie de roti cu diametru mai mare sau mai mic, de modele cu spatar inalt sau de modele care sa aiba accesorii speciale – exista inclusiv modele proiectate cu vas de toaleta.

Asigurati-va ca faceti suficienta miscare

Persoanele care sunt nevoite sa foloseasca un scaun cu rotile trebuie sa aiba grija la anumite aspecte pentru a-si mentine sanatatea, iar felul in care gestioneaza situatia le poate aduce un plus de eficienta in ceea ce priveste mobilitatea si independenta de miscare. De exemplu este foarte important sa faca anumite exercitii fizice in fiecare zi, asa cum sunt exercitiile care au rolul de a creste ritmul cardiac sau cele care au ca scop intarirea muschilor. Desigur, activitatea fizica de acest gen va fi adaptata in functie de capacitatile fiecarui pacient si de preferintele acestuia. Nu trebuie sa fie vorba neaparat despre mers la sala sau despre sport de performanta, desi nu sunt contraindicate nici aceste alternative.

In special in cazul in care utilizati un scaun cu rotile manual, aveti nevoie de forta pentru a va putea deplasa. Pentru a preveni aparitia unor eventuale leziuni, este esential sa antrenati constant atat muschii din zona umerilor si a pieptului, cat si pe cei de la nivelul spatelui. Specialistii recomanda ca, in masura in care se poate, sa incepeti sa va antrenati cu greutati pentru a va creste puterea in brate. O alta recomandare este aceea de a va mentine flexibilitatea articulatiilor prin intinderi, de cateva ori pe zi, fiind necesar sa mentineti intinderea pentru aproximativ o jumatate de minut. In afara de imbunatatirea circulatiei sangelui, aceste intinderi ajuta la imbunatatirea mobilitatii.

Acordati atentia necesara alimentatiei

Pentru a-si pastra mobilitatea intr-o masura cat mai mare, pacientii care utilizeaza scaune cu rotile trebuie sa aiba grija sa isi mentina o greutate corporala adecvata. Avand in vedere ca aceste persoane nu pot face foarta multa miscare, poate fi destul de greu pentru ei sa nu se ingrase. Daca va aflati in aceasta situatie si aveti nevoie sa folositi un scaun cu rotile, este recomandat sa consumati mai multe legume si fructe, dar in special alimente care sa nu fie bogate in calorii. Renuntati la alimentele care contin multe grasimi si optati pentru cele cu proteine sau carbohidrati.

Este important sa evitati si anumite bauturi, asa cum sunt de exemplu sucurile carbogazoase, si sa alegeti sa beti apa. Puteti opta si pentru lapte care sa contina putine grasimi, o alternativa care aduce un plus de calciu in organism si care favorizeaza mentinerea sanatatii sistemului osos. Este indicat si sa renuntati la alcool, pentru ca acesta poate sa va deprime din cauza incetinirii functiilor sistemului nervos central si poate si sa adauge kilograme in plus greutatii corporale.

Odihniti-va suficient si eficient

Pentru persoanele care utilizeaza permanent sau temporar un scaun cu rotile, specialistii recomanda achizitionarea unui pat proiectat anume pentru astfel de cazuri. Este o masura care contribuie la un plus de confort si la odihna de calitate, ceea ce nu puteti obtine folosind un pat obisnuit. De asemenea, este important sa identificati o pozitie in care sa stati confortabil pentru a va putea odihni. Specialistii va recomanda sa folositi o perna speciala pentru corp, care poate fi asezata intre picioare si poate preveni astfel presiunea suplimentara.

Este foarte important sa aveti grija sa preveniti pe cat posibil ranile provocate de presiune, iar pentru aceasta este important sa folositi o saltea special conceputa in acest sens. Este o masura necesara, avand in vedere ca mentinerea aceleiasi pozitii pentru perioade lungi de timp predispune la aparitia escarelor. De asemenea, din acest punct de vedere, este esential ca pielea sa fie mentinuta curata si sa va schimbati pozitia corpului cel putin o data la doua ore.

Pe cat posibil, mentineti o postura corecta a corpului

Atunci cand folositi scaunul cu rotile este recoamnadat sa aveti grija la pozitia corpului. Este vorba despre foarte multe ore petrecute astfel pe parcursul unei zile, de aceea este ideal sa acordati atentie acestui aspect. In caz contrar se poate ajunge la alte afectiuni, asa cum este de exemplu scolioza, se poate ajunge la probleme de respiratie sau la rani provocate de presiune.

Sursa foto: Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri