4 fobii bizare specifice sexului frumos

12:05, 6 Mai 2010 publicat în Lifestyle7 share-uri

De regula, femeile adora sa se priveasca in oglinda. Sunt insa si situatii in care oglinzile si imaginea reflectata in ele exercita doar... groaza precum in cazul persoanelor care sufera de catoptrofobie sau eisoptrophobia. Nuditatea poate naste uneori temeri nerationale, iar ideea de a fi vazut dezbracata de catre anumite persoane sau de a vedea alte persoane dezbracate se poate transforma la nivel subconstient intr-o spaima de proportii.

Teama este un sentiment firesc ce face parte din natura umana. La nivel constient sau subconstient, fiecare dintre noi se teme de ceva anume. Nu trebuie insa sa se faca confuzie intre frica si fobie. Frica este rationala, iar fobiile sunt irationale, nejustificate, excesive. Chiar daca sunt constientizate, fobiile nu pot fi suprimate peste noapte din subconstientul individului si nici nu pot fi tinute sub control. Netratate, fobiile pot avea un impact negativ asupra vietii cotidiene si pot afecta in mod drastic viata profesionala si chiar sociala a unui individ. Intr-un articol anterior va prezentam cateva din cele mai neobisnuite temeri si fobii ale barbatilor. Pentru ca nici femeile nu sunt straine de tot ceea ce inseamna frica si fobie, va prezentam cateva dintre cele mai bizare fobii carora le cadem prada:

Catoptrofobia - Teama nejustificata de oglinzi

Citeste si:
Startarium își relansează platforma educațională și anunță noi...
 Startarium își relansează...

Oglinda a reprezentat dintotdeauna un obiect care a exercitat o fascinatie deosebita asupra oamenilor, fiind asociata la nivelul mentalului colectiv cu misterul, cu neobisnuitul. Dintotdeauna, femeile au adorat sa se priveasca in oglinda. Sunt insa si situatii in care oglinzile si imaginea reflectata in ele exercita doar... groaza precum in cazul persoanelor care sufera de catoptrofobie, adesea confundata cu eisoptrophobia. Specialistii diferentiaza insa cei doi termeni, catoptrophobia fiind definita drept frica de a trece prin fata unei oglinzi, iar eisoptrophobia ca teama de-a vedea propria imagine reflectata in oglinda.

Aceasta fobie isi poate avea cauzele in superstitiile legate de acest accesoriu al frumusetii, in filmele sau in credintele populare conform carora spargerea unei oglinzi atrage dupa sine ghinion, iar privitul in oglinda deschide usile unei alte lumi si unei alte dimensiuni. Atunci cand se afla in apropierea unei oglinzi, mai ales atunci cand este suficient de mare incat sa expuna corpul la dimensiunea sa reala sau cand isi suprinde propria imagine intr-o suprafata reflectorizanta cel care sufera de catoptrofobia se panicheaza, transpira subit, devine palid, intampina dificultati in respiratie, este cuprins de frica si de panica. Catoptrofobia poate fi de asemenea declansata si de o trauma emotionala a individului asociate la nivel subconstient cu imaginea oglinzilor.

Gimnofobia – Teama irationala de nuditate

Citeste si:
Secrete de la Cori Grămescu: Primele 10 reguli de bază pentru a...
Secrete de la Cori Grămescu:...


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri