12:05, 6 Mai 2010 publicat în Lifestyle

Pentru a avea o alimentatie echilibrata zilnic, niciodata nu trebuie sa renuntam la micul dejun, deoarece acesta asigura 20-25% din necesarul energetic recomandat,este de parere Prof. Dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul Institutului National de Diabet .

Conform unui studiu Omnibus privind obiceiurile de consum al micului dejun la romani, reiese ca doar 43% dintre acestia iau micul dejun zilnic. Mai constiincioase in privinta micului dejun sunt persoanele de peste 55 de ani si cele cu o educatie superioara. “Pentru a avea o alimentatie echilibrata zilnic, niciodata nu trebuie sa renuntam la micul dejun, deoarece acesta asigura 20-25% din necesarul energetic recomandat“, a spus Prof. Dr. Gabriela Radulian, medic primar diabet, nutritie si boli metabolice, in cadrul Institutului National de Diabet "Prof. dr. N. Paulescu".

Din pacate, 25% dintre romani au mic dejun mai rar de o data pe saptamana, iar acestia sunt in mod special tinerii cu varste cuprinse intre 19 si 24 de ani. “Energia furnizata la micul dejun asigura suportul necesar activitatii fizice, dar si randamentul intelectual, mai ales in prima parte a zilei” a spus Prof. Dr. Gabriela Radulian.

Citeste si:
Sfaturi pentru un păr mai plin, mai bogat și mai strălucitor
Sfaturi pentru un păr mai...

Romanii au descris micul dejun ideal ca avand in componenta sa lapte, fructe si legume, dar si alte produse lactate si cereale. Cu toate acestea, obiceiurile romanilor de a manca sunt usor diferite fata de micul dejun anterior mentionat:

  • 3 din 10 romani (majoritatea barbati) prefera un mic dejun "consistent", cu produse din carne, oua si branza.
  • 6 din 10 romani (majoritatea femei) aleg un mic dejun mai usor si variat incluzand iaurt, lapte si cereale, sandwich-uri, oua sau branza.
  • doar 16% dintre romani (in special adolescenti si tineri pana in 24 de ani) aleg o gustare rapida la micul dejun – constand in produse de patiserie sarate sau dulci, cereale sau sandwich-uri.

Asadar, chiar daca romanii aleg un mic dejun “consistent” si variat, sunt constienti ca laptele si fructele sunt mai sanatoase.

"Un mic dejun echilibrat ar trebui sa contina:

Citeste si:
6 motive sănătoase pentru a bea cafea
6 motive sănătoase pentru a...

-produse pe baza de cereale integrale: biscuiti, paine, cereale – pentru a furniza energie;
-produse lactate de tipul: lapte, iaurt, branza – pentru aportul de calciu;
-fructe – pentru continutul de vitamine si minerale;
-pentru aport hidric: suc de fructe, ceai.

Este important faptul ca romanii stiu ce inseamna un mic dejun ideal din punct de vedere nutritional, constientizand aportul energetic furnizat de acesta, ce asigura buna desfasurare a activitatii zilnice,” a spus Prof. Dr. Gabriela Radulian.

In perioada 12 – 23 Aprilie, 2010, o echipa de tineri a promovat importanta unui mic dejun echilibrat in 10 orase din Romania. Cei care au interactionat cu acestia au fost foarte incantati de ideea campaniei, apreciind informatiile referitoare la un mic dejun optim si au transmis echipei promotionale optiunea lor de a avea pe viitor o dieta echilibrata.

Tip informatie: comunicat de presa

Foto principala: Hepta.ro


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri