Uitați-vă bine la el! El este venerabilul Jindai Sakura, cel mai bătrân copac sakura din Japonia și din lume. Îi ghiciți vârsta?

24 Martie 2023 publicat în Lifestyle 42 share-uri

Faceți cunoștință cu venerabilul Jindai Sakura, cel mai bătrân copac sakura din Japonia și probabil și din lume, cireșul cu o vârstă impresionantă de 2000 de ani ale cărui semințe au ajuns chiar și în spațiu...

Bine te-am găsit, primăvară, și bine te-am cunoscut, Jindai Sakura! Dacă nu știați încă cine este impozantul personaj cu ramurile sale care se întind de-a stânga și de-a dreapta cerului refuzând să se dea învins în fața timpului, vă spunem că el este unul dintre cei mai faimoși copaci din lume și probabil chiar cel mai faimos copac din Japonia. Celebritatea sa se datorează nu doar spectaculozității florilor sale, ci și faptului că este cel mai bătrân copac de sakura (cireș japonez) din Japonia și sfidează semeț timpul și mileniile.

Curajosul copac are nu mai puțin de 2 milenii și 10,3 metri și poate fi admirat în orașul Hokuto, Yamanashi, în incinta templului Jissoji. Experții estimează că are vârsta de 1800-2000 de ani, iar dacă ar putea vorbi ne-ar spune cu siguranță toate câte le-a văzut de-a lungul istoriei și al acestor ani. Încă din anul 1922, Jindai Sakura a fost recunoscut de oficialitățile japone despre o comoară națională și este prețuit enorm, extrem de îndrăgit și protejat, dorindu-se ca acesta să ne mai încânte vizual cu minunățiile sale florale încă mult timp de acum încolo.

Jindai Sakura este unul dintre cei 3 cireși matusalemici venerabili ai Japoniei, chiar cel mai în vârstă din întreaga Japonie (și foarte probabil și din lume) și totodată și cel mai impresionant ca dimensiuni. Este un cireș Edohigansakura, o varietate de cireși diferită de Somei Yoshino, specia de cireș ornamental cel mai des inalnita în Japonia și care trăiește aproximativ în jur de 100 de ani. Crengile sale nu sunt deloc aliniate într-o armonie aproape perfectă, ci se întind în toate direcțiile, într-o răzvrătire imperfect de artistică.

Evident că sunt și multe legende care circulă în jurul său, una dintre ele spunând că Jindai Sakura a fost plantat de însuși Yamato Takeru (prințul Ousu), un prinț japonez aproape legendar ce făcea parte din dinastia Yamato. Yamato Takeru era fiului împăratului Keiko, cel de-al 12-lea împărat al Japoniei. De asemenea, se spune că și preotul budist (1222-1282) a fost cucerit de magnificul copac și că l-a cunoscut într-o perioadă în care nu se află într-o stare de sănătate foarte bună și părea că se va usca în curând. Impresionat până la lacrimi, se spune că preotul budist s-a rugat din toată inima sa pentru ca splendidul copac de sakura să își revină la viață. Se pare că divinitatea i-a ascultat rugăciunile pentru că, în scurt timp, acesta pare că a reînviat, devenind mai frumos și mai sănătos ca niciodată.

Jindai Zakura este astăzi un simbol al Japoniei și al longevității și răsaduri crescute din el au călătorit și au fost plantate peste tot în lume, inclusiv la Vatican. În 2009, 118 dintre semințele sale au fost trimise chiar și în spațiu de NASA și au petrecut 8 luni de zile pe stația spațială. Și nu puțini sunt cei care se pot lăuda cu această experiență...

Foto: HKJP /Shutterstock Foto: CHEN MIN CHUN /Shutterstock Foto: Saethapoeng TRIECHORB /Shutterstock Foto: Casia charlie awe /Shutterstock Foto: Casia charlie awe /Shutterstock Foto: CHEN MIN CHUN /Shutterstock Foto: Y.OKMT /Shutterstock Foto: Norikazu /Shutterstock Foto: HKJP /Shutterstock Foto: Y.OKMT /Shutterstock

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri