Cât de profitabile pot fi afacerile din mediul online, față de cele similare din offline?

Comerțul online este "la modă" și în România. Partea bună pentru comercianți este că această modă nu pare să fie una trecătoare. Pur și simplu, românii descoperă în număr tot mai mare avantajele certe ale acestui tip de achiziții la distanță, prin internet.

Tehnologia aduce comerțul mai aproape, pe toate dispozitivele, oriunde și oricând. Până și magazinele clasice recurg la soluții de e-commerce, în condițiile în care branduri mari din retailul offline permit comenzi online, chiar cu expediere foarte rapidă, prin website-uri proprii sau / și prin aplicații de mobil de tip marketplace, cu livrare imediată în proximitate.

Afacerile 100% online

Aici ne referim la comerțul cu produse, dar și la cel de servicii (de exemplu servicii turistice) - au un avantaj major legat de costuri. Antreprenorii elimină sau diminuează semnificativ unele cheltuieli importante, care în mod normal stau la baza comerțului offline. Nu mai este neapărat nevoie de închirierea unor spații comerciale sau de tip showroom, nici de reclame luminoase și marketing offline cu costuri importante (pliante, flyere, alte forme de marketing direct). Scad și alte cheltuieli legate de întreținerea spațiilor. Sunt necesare doar spații de depozitare și de tip office, de dimensiuni mici, unde costurile de întreținere nu se pot compara cu cele ale unor spații mari în zone comerciale stradale ori în mall-uri.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare! Sute de români au cumpărat vechime la pensie în rate. Cât este valoarea pe o lună și cine poate achita retroactiv

Un magazin online se poate opera cu mult mai puțini angajați decât unul offline, raportând și la dimensiunea afacerii. Resursele umane presupun costuri tot mai mari, așadar afacerile online evită și la acest capitol unele cheltuieli, în comparație cu afacerile clasice. Iată așadar exemple care indică în mod clar că profitabilitatea afacerilor online poate fi mult mai mare decât cea a unor business-uri offline în comerț.

Totuși, dacă offline te poți baza în unele cazuri pe traficul din zonă, online trebuie să aplici metodele necesare pentru a direcționa spre tine potențialii clienți. Cu o strategie corectă de marketing digital, poți ajunge la rezultate extrem de bune, care în comerțul clasic ar fi presupus investiții mult mai ridicate.

Nu orice magazin online ajunge la o profitabilitate cel puțin mulțumitoare. La fel ca afacerile clasice, și cele online ajung să se închidă destul de des, căci concurența este relevantă pe toate nișele de retail virtual, iar e-shop-urile care nu sunt administrate performant ajung să fie penalizate de piață, în mod firesc.

Cum ajungi să ai o afacere de succes în mediul online?

Nu este vorba doar de dimensiunea investiției, ci mai ales de alegerea soluțiilor corecte. Ideal este să se colaboreze cu specialiști din domeniu, inclusiv cu o firmă de marketing digital care are know-how-ul necesar și poate asigura consultanță specializată plus implementarea efectivă a soluțiilor potrivite de promovare în e-commerce. Banii se pot cheltui rapid în promovarea online, însă pot sau nu să aducă rezultatele dorite, în funcție de alegerile făcute.

De la SEO și până la soluții de promovare PPC (pay per click) sau promovare în social media, totul trebuie administrat cu maximă atenție la detalii. Având un aliat de încredere, cu experiență în acest domeniu, ai mult mai multe șanse de a ajunge la o profitabilitate semnificativ mai mare decât cea înregistrată de un business cu aceleași resurse, în mediul offline.

Sursa foto: envato.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri