Jucăriile, pe lângă faptul că sunt un mijloc de distragere a atenției și de divertisment pentru copii, atunci când sunt bine utilizate, servesc la stimularea acestora și favorizează multe procese de învățare. Primii șase ani de dezvoltare a unui copil sunt fundamentali, iar aceasta este vârsta la care trebuie să acordăm cea mai mare atenție stimulării pe care o primește copilul nostru și, prin urmare, jucăriilor cu care se distrează.

În acești ani, când vorbim despre stimularea copilului, nu ne referim doar la importanța educației formale, ci există o parte foarte importantă care poate fi realizată prin jocuri pentru copii. Jucăriile tradiționale precum puzzle sunt folosite pentru a antrena procesele cognitive necesare pentru dezvoltarea corectă a copilului, cum ar fi atenția susținută, raționamentul logic, urmarea unei serii de instrucțiuni. Ținând cont de cât de mult pot învăța copiii din joacă, este foarte important să ne gândim cu atenție la ce fel de jucării copii educative sunt potrivite și care sunt cele pe care le putem oferi de Crăciun.

Unul dintre primele aspecte de care trebuie să ținem cont atunci când alegem jocuri pentru copii este vârsta copiilor noștri: aceste jucării copii trebuie să fie adaptate vârstei lor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Idei creative și super adorabile de cadouri de Paște pentru copii Dezvoltarea armonioasă la copii: ce jocuri sunt potrivite? Celebreaza Ziua Pamantului 2023 cu legendarul scrub de corp SABON

Jucării copii pentru bebeluși

În această perioadă, de la naștere până la 6 luni, sunt potrivite jucăriile care le stimulează mișcările și simțurile, cum ar fi zornăitoarele, mingile, jucăriile moi, jucăriile de baie, mobilele, covorașele de activități etc. Pe scurt, de Crăciun, optați pentru jucării pe care să le ridice și să le arunce, să le mestece, să le scuture etc.

Între șase luni și un an, bebelușii încep să exploreze singuri. Aceștia capătă încredere în ei înșiși, se târăsc și încep să facă primii pași. Pentru cadourile de Crăciun, sunt perfecte jocuri pentru copii care îi ajută să se miște, care au culori strălucitoare sau texturi diferite și chiar sunete care să le stimuleze simțurile și să le atragă atenția.

Activități de Paște 2023 în Veranda Mall: vino să vezi ce surprize aduce Iepurașul în acest an!

De la vârsta de un an, copiii și-au pierdut deja frica de mers și de alergare. Mingile, cuburile, puzzle și jucării copii moi sunt perfecte pentru această categorie de vârstă. Toate aceste jocuri pentru copii îi ajută să își dezvolte diferitele abilități.

Ce să oferi copiilor de 2-3 ani?

Copiii cu vârste de 2 și 3 ani sunt pe cale să înceapă grădinița, așa că este foarte important să le încurajăm creativitatea prin lumea artelor și a meșteșugurilor cu vopsele, plastilină, autocolante, înșirarea de mărgele sau puzzle.

De la vârsta de 3 ani, copiii vor experimenta multe schimbări importante în viața lor. Vor merge la școală, își vor face prieteni și vor crește atât de repede încât în curând vor merge pe bicicletă. La această vârstă, putem opta pentru jocuri de desenat și colorat, dar și pentru jocuri de societate sau puzzle mai simple.

Ce jocuri pentru copii de peste 4 ani

Dacă aveți copii de 4 ani, puteți opta pentru cadouri de Crăciun similare cu cele pe care le-am propus pentru grupa de vârstă de 3 ani. Cu toate acestea, există o jucărie educativă vedetă care este cu adevărat interesantă pentru acest grup de vârstă: tabla. Copiilor le va plăcea să se joace de-a profesorii, dar este, de asemenea, foarte util pentru ei pentru a lucra la motricitatea fină (ținerea cretei sau a markerului) sau pentru a recapitula ceea ce învață la școală.

Pe lângă toate jucăriile educative de mai sus, de Crăciun vă sugerăm să le oferiți copiilor cărți de citit. Căutați temele care le plac cel mai mult și căutați chiar povești cu personajele lor preferate din desenele animate. Copiilor de peste 6 ani le putem oferi jocuri de strategie, jocuri de societate sau puzzle mai complicate.

La vârsta de 7 ani, copiii adoră tot ceea ce este legat de profesii și simulări. De Crăciun putem oferi păpuși sau costume, care sunt jucării care încurajează jocul funcțional și simbolic. Acestea le permit să se prefacă că fac lucruri, cum ar fi gătitul, cumpărăturile, îngrijirea unui copil, și îi ajută să realizeze jocuri de rol simulând diferite profesii, cum ar fi doctor, veterinar, asistentă medicală, profesor.

Copiii încep să se dezvolte în grupuri și este bine să încurajăm acest spirit de colaborare în echipă prin sport. De asemenea, le place să rezolve mistere. Din acest motiv, jocurile de societate îi vor distra și îi vor ajuta să își exerseze mintea.

Idei de cadouri de Crăciun pentru copiii de 8 ani și peste

De la vârsta de 8 sau 10 ani, copiii sunt scufundați în lumea tehnologică. Jocurile video, tabletele și calculatoarele sunt jucăriile lor preferate. Nu trebuie să vă alarmați, pentru că nu trebuie să fie negative pentru educația lor. Există de toate felurile, trebuie doar să vă asigurați că sunt potrivite pentru vârsta lor. Nu uitați, cărțile sunt în continuare cea mai bună jucărie educativă pe care o puteți oferi copiilor dumneavoastră de Crăciun.

Sursa foto: Photo by freestocks on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri