9 Martie 2022 publicat în Lifestyle 178 share-uri

O femeie neînfricată, care și-a dedicat viața unui singur țel Acela de a apăra România în Primul Război Mondial. Astăzi vorbim despre Ecaterina Teodoroiu, prima femeie care a apărut pe o bancnotă românească.

Ecaterina Teodoriu s-a născut la 15 ianuarie 1894, în Târgu-Jiu, județul Gorj. Familia sa era una modestă, însă asta nu a împiedicat-o pe Ecaterina Teodoriu să se axeze pe studii de specialitate, iar după terminarea liceului a devenit învățătoare în Capitală.

Aici ea a înființat primele grupuri de cercetași din România, pe care ea însăși le coordona.

După pornirea Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoriu a dorit să dea o mână de ajutor și a activat ca asistentă medicală pe frontul de luptă din zona în care s-a născut. Totuși, curajoasa tânără a vrut mai mult, iar dorința de răzbunare pentru moartea celor patru frați ai ei în război a fost îndeajuns de puternică pentru a o face pe Ecaterina Teodoriu să ceară să fie transferată la unitatea de combatanți.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Învățământul dual ar putea reprezenta un traseu educațional pentru cel puțin 50% dintre elevi vs. 17% în prezent Cele mai frumoase citate despre frați și surori, menite să unească și mai tare legătura dintre voi Competițiile Comic 7B și BUZZ IFF din cadrul Buzău International Arts Festival s-au încheiat și și-au anunțat câștigătorii

În timpul Primului Război Mondial, Ecaterina Teodoriu a fost luată prizonieră, însă a reușit să scape, ulterior fiind rănită de două ori. În timpul recuperării, în timp ce se afla în spital, ea a fost decorată de către Casa Regală și avansată în gradul de sublocotenent.

Ecaterina Teodoriu moare în bătălia de la Mărășești, acolo unde era comandat pentru un întreg pluton de infanterie. Ultimele sale vorbe, rămase emblematice în istorie au fost: „Luptați băieți! Apărați țara!”

Prima femeie care a apărut pe o bancnotă

În 2021, Banca Națională a României a pus în circulație prima bancnotă românească care are chipul unei femei. Figura Ecaterinei Teodoriu se află astăzi pe hârtiile de 20 de lei.

Rugăciunile părinților pentru copii: cele mai puternice rugi pentru sănătate, învățare, revedere și protecție divină Strălucirile cu reflexe metalice- în tendințe în toamna 2022. 13 idei de machiaj metalic de purtat în această toamnă! Rujul roșu- trendul statement în make-up al toamnei 2022: 14 posibilități de a purta rujul roșu ca o zeiță în această toamnă


Pasiunile mele eterne sunt scrisul, cititul și comunicarea. Îmi place să mă exprim prin scris la fel de mult cum îmi place să am o discuție reală, autentică cu cineva. Mă bazez pe emoții în orice domeniu aș activa și cred...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

-

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri