16 Decembrie 2021 publicat în Lifestyle 38 share-uri

Ne apropiem cu pași repezi de Crăciun. Poate că vremea de afară nu ne trimite cu gândul la iarnă, însă atunci când vorbim despre Crăciun, ne gândim la bucuria de a fi împreună, emoția Ajunului, cei dragi aproape și surpriza cadourilor de sub brad.

Când sunt întrebată care e cea mai mare plăcere a mea din perioada sărbătorilor de iarnă, răspund, fără să stau pe gânduri: să transform puținul în mai mult. Nu este un clișeu, doar o mare nevoie de a simți oamenii într-un alt fel, simbolic, observându-le bucuria sinceră de pe față atunci când le oferi ceva cu suflet.

Prima amintire de Crăciun. Familia & ceva neobișnuit pentru anii 80

Mi-a rămas în minte un cadou primit de mama. A fost momentul în care am am învățat ce înseamnă emoția primirii unui dar neașteptat. Nu aveam mai mult de 10 de ani. În seara de Ajun mama a primit un set de pahare din cristal. Fotografia perfectă a unei femei simple, dar fericite. Îmi amintesc și acum acea culoare rubinie asemănătoare coniacului. Mamei îi plăceau atât de mult încât le expunea în vitrina dulapului din sufragerie, alături de setul ei de cești pentru cafea din porțelan Iris pictat. Nu avea colecții întregi, nu trăia în casa perfectă, dar știa să etaleze simplitatea cu mare noblețe.

Ritual de Crăciun?

Masa acoperită cu cea mai albă față de masă, ușor brodată, scaunele de sufragerie cu tapiserie roșie, paharele mamei așezate alături de farfuriile cu șervet alb și eu admirând-o pe mama. De atunci, am rămas în minte cu ideea că în decembrie vorbim cel mai mult despre iubire, despre cămin și ceea ce ar trebui să conteze cu adevărat pentru noi.

Las poveștile pentru mai târziu fiindcă vreau să vă spun că am găsit un cămin de poveste, aici în București, pe strada Frumoasă. Aproape de muzeul Enescu, într-o clădire proiectată de prima femeie arhitect a României, Virginia Haret, descoperi Philocaly, un loc intim de unde poți cumpăra obiecte vintage home deco. Dacă vă gândiți la cadouri unice de Crăciun, sigur trebuie să ajungeți aici.

Fericirea de acasă începe cu dragoste… pentru frumos

Philocaly în limba greacă înseamnă dragoste pentru frumos. După mai mulți ani de activitate ca jurnalist Anca Dumitrescu a decis să ia calea antreprenoriatului împreună cu Georgiana, partenera ei de business. Ele se ocupă de magazin, comenzi, relația cu clienții și de platforma online https://philocaly.ro. Însă trebuie să ajungeți la showroom ca să înțelegeți de ce aici pasiunea și oamenii se completează atât de bine cu businessul.

Din relatările Ancăi pe blogul meu: https://positivemother.ro, aflu că părinții ei sunt căutătorii de frumos:

Povestea Philocaly a pornit de la părinții mei, parte din acest business și mari iubitori de vintage. De 8 ani sunt antreprenor și mereu mi-am zis că, la un moment dat, voi crea un business în care părinții mei să aibă oportunitatea de a face ceva mai concret cu această pasiune a lor pentru obiectele vintage.

Să iubești lucrurile vechi și poveștile care vin odată cu ele

Atunci când vine vorba de cadouri, ne gândim în primul rând la NOU, având sentimentul lucrului de calitate. Este adevărat până într-un punct. Eu am alte păreri, atunci când vrei să ai în casă mai mult decât un simplu obiect decorativ care se integrează perfect în décor.

Ce înseamnă universul Philocaly?

Un magazin online și un showroom offline, aflat pe strada Frumoasă, numarul 54. Până și urcatul scărilor interioare, dacă nu optezi pentru liftul absolut superb, face parte din poveste. Este sinonim cu un mic ritual al descoperiri unui cadou.

Ușile se deschid, Anca te întâmpină cu drag și nu știu dacă să mă bucur de faptul că o revăd după atâta timp sau să admir universul din jurul meu. Miroase a ceai, a cămin, a liniște. Muzica îmi amintește de Paris, de jazz sau de acordurile fado cu iz de Crăciun. Nu știu de ce mă gîndesc la Edith Piaf sau Ana Moura.

Două cești cu farfurioară așteaptă într-un décor improvizat și integrat perfect poveștile noastre despre ce am mai făcut de când nu ne-am văzut. Între timp mai apar și alți clienți. Îmi dau seama din discuții ce înseamnă, de fapt,o afacere cu miză pentru suflet, care a reușit, în ciuda pandemiei, să segmenteze atat de bine omul și cultura sa.

O casă frumoasă cu obiecte vintage, unicat sau recondiționate, marea majoritate în stare impecabilă

Toate obiectele din magazinul online sunt ediție limitată și, de cele mai multe ori, nu avem mai mult de un model pe stoc – marea majoritate fiind unicat. Le selectăm cu mare grijă, special pentru iubitorii de frumos, iar pe unele le readucem la viață – recondiționăm mic mobilier și corpuri de iluminat alături de o echipă de specialiști, iubitori de vechi și dornici să redea viață unor minunății ale trecutului. Acolo unde un obiect prezintă defecte sau urme vizibile de uzură, precizăm.

Obiecte de colecție, de care să te bucuri cât mai mult timp

Viața-i pudrată de bucurii mărunte, de oameni pe care universul ni-i scoate în cale, detalii și-întâmplări ce merită sărbătorite în fiecare zi. Poate tocmai de aceea ne-am hotărât să celebrăm frumosul în toate formele sale și să-l aducem în fiecare zi în casele celor care-l caută și-l prețuiesc.

Colecția noastră de porțelanuri vine cu cele mai frumoase farfurii, cești, ceainice și vaze în ediție limitată, cu povești, texturi, culori și modele care să-ți bucure sufletul la fiecare masă!

Colecția de textile Philocaly îți aduce fețe de masă și șervete realizate din materiale vintage de colecție, brodate de mâini talentate, special pentru cei care caută frumosul pentru casă și suflet.

Kitul de tihnă acasă: sfeșnice romantice, cești de porțelan în care îți putem turna lumânarea parfumată preferată non-toxică și prietenoasă cu mediul, iar dacă iubești mirosul de miere de albine, avem cele mai frumoase lumânări realizate manual din ceară de la apicultori din Transilvania.

Crăciunul înseamnă mai mult decât și goana după cadou. În toată alergătura noastră haotică ar trebui să începem de la un principiu mai sănătos. Ce dăruim și ce asimilăm în schimb. O emoție sau un troc? De ce am ales cuvântul DAR, în loc de cadou? Pentru că a dărui are în spate gestul, inspirația și o parte din sufletul tău. Ceva care trebuie să te reprezinte în relația cu celălalt. Pentru că merităm mai mult decât liste inutile, fără nebunia mall-urilor, aglomerației și nervilor că nu găsești ceea ce trebuie. La Philocaly, între 6 – 23 decembrie este deschis zilnic între orele 11 și 18.00. Îți poți face o programare sau poți să le scrii dacă ai întrebări, îi găsești la vintage@philocaly.ro.

Credite foto: Philocaly & Andreea Mitran


Blogger, www.positivemother.ro, Country Coordinator www.fashionrevolution.org, contributor www.glamour.ro...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri