Alimentația sănătoasă nu se întâmplă peste noapte, dar orice lucru este posibil atâta timp cât vrei din tot sufletul să se întâmple. Sfaturi aplicate de la un nutriționist

27 Octombrie 2021 publicat în Lifestyle 15 share-uri

Curioși să aflăm ce ar trebui să mâncăm înainte și după un workout, cum arată meniul zilnic al unui specialist nutriționist (și cu ce se răsfață ocazional), cum putem pune în aplicare un plan de reducere a risipei alimentare începând cu propriul frigider, care sunt greșelile grave pentru siluetă sau cum ne putem convinge mental să ne ținem departe de “bazaconiile” din viața noastră?

 

Am stat de vorbă cu Ana Ioniță, Tehnician Nutriționist certificat, Fitness Nutrition Diet Specialist și Terapeut de terapii complementare, pentru a afla câteva din secretele unui stil de viață sănătos și echilibrat, dar și al unei siluete armonioase.

Garbo.ro: Cum arată meniul pe o zi al unui specialist nutriționist? Care sunt acele alimente care nu îți lipsesc niciodată din frigider și cum arată rețeta ta preferată de toamnă?

Nutriționist Ana Ioniță: Meniul meu este destul de simplu, sunt genul de persoană care poate să mănânce aceleași alimente pentru o perioadă lungă de timp. Dimineața îmi place să mănânc fulgi de ovăz cu iaurt grecesc, banana și fructe de pădure, la prânz îmi place să consum ouă sub diverse forme cu multe legume și cereale integrale, iar la cină supe cremă sau ciorbe. Gustările sunt și ele importante, însă trebuie să recunosc că nu am mereu timp de ele. Toamna consum foarte multe supe cremă și multe legume la cuptor, pentru că nimic nu este mai relaxant decât o farfurie de supă cremă aromată.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Principiile de bază ale mașinii CNC Laptele se ieftinește. Marii retaileri au fost de acord cu scăderea prețului 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Există vreo zi în care “trișezi” sau apelezi la o farfurie de “comfort food” în fața televizorului? Care este proporția corectă între “crud” și “gătit” atunci când vine vorba de legume?

Da, cu siguranță am zile în care mă răsfăț cu preparatele mele preferate, am o slăbiciune pentru pâinea de casă călduță cu diverse “tocănițe de legume”, de exemplu zacusca picantă de la soacra mea, îmi plac foarte mult cartofii prăjiți și de câte ori merg în vizită la mama, o rog să îmi facă o porție. Acasă nu pregătesc niciodată cartofi prăjiți, este o regulă a familiei. Vreau să menționez că nu este o tragedie a avea un “cheat meal” pe săptămână, însă ne rezumăm doar la atât.

Este de preferat să consumi legumele în stare cât mai naturală (crudă), dar acestea se pot pregăti la abur fără să se modifice foarte mult cantitatea de nutrient. Aș zice că trebuie să existe un echilibru între crud și gătit.

Obiceiurile dobândite se schimbă destul de greu dacă au o istorie îndelungată în spate. Cum ne educăm corpul și mintea să aleagă o alimentație sănătoasă și echilibrată dacă acesta nu a fost tocmai stilul nostru de viață de până până acum?

Aceasta este o întrebare foarte bună, spun asta pentru că mă confrunt cu această „problemă” în fiecare zi.

Răspunsul meu este simplu: motivația. Orice lucru este posibil, atât timp cât vrei din tot sufletul să se întâmple. Nu este ușor, dar nu este imposibil. Procesul acesta durează, nu se întâmplă peste noapte și este de preferat să se întâmple sub observația unui specialist. Acesta te poate îndruma spre un stil de viață sănătos și echilibrat, dar totuși nu te forțează să faci ceva ce nu îți stă în fire. Persoanele care trec prin acest proces sunt vulnerabile și la cel mai mic semn de „frică” se închid într-o carapace și toate rezultatele obținute până în acel moment sunt în zadar.

După cum am spus și mai devreme, contează motivația, perseverența, răbdarea și sprijinul apropiaților.

Ce putem face efectiv în viața noastră de zi cu zi pentru a reduce risipa alimentară?

Risipa alimentară este o problemă reală în România, mai ales din cauza preconcepțiilor. De ce spun asta ? Pentru că am pățit acest lucru pe pielea mea.

Mie îmi place să-mi organizez cumpărăturile, frigiderul, mesele, astfel nu arunc nimic și folosesc alimentele într-un mod cât mai corect. La un moment dat am avut în vizită niște prieteni care au fost surprinși de faptul că nu aruncăm ce rămânea de la grătar. M-au întrebat dacă stăm prost cu banii, că altfel nu își explicau de ce să păstrez aceea mâncare, mai ales că în opinia lor „grătarul nu mai este bun a doua zi”. Le-am explicat motivul pentru care fac acest lucru, ci nu din cauza lipsei banilor și nu le-a venit să creadă ce prânz delicios am pregătit cu „resturile” de la grătar.

În momentul acela mi-am dat seama că sunt foarte multe persoane care gândesc la fel. Cred că este nevoie de o campanie de educație nutrițională pe tema aceasta a risipei alimentare.

Ce puteți face?

  • Cumpărați doar cantitatea de care aveți nevoie;
  • Faceţi o listă de cumpărături;
  • Puneți mai puțin în farfurie și reumpleți dacă este cazul
  • Congelați! (porții gata făcute)
  • Planificați-vă mesele
  • Puteţi să folosiți surplusul de la prepararea meselor anterioare

Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care ar trebui să le evităm atunci când vine vorba de alimentație echilibrată și a avea un corp sănătos și o silueta suplă? Care sunt cele mai importante obiceiuri și practici sănătoase pentru siluetă?

Greșeala principală este că nu suntem atenți la cantitate și aici dau un exemplu concret. Consumăm o salată, aparent sănătoasă însă adăugăm ulei “după ochi” și o mână de semințe sau nuci. Astfel, salata noastră sănătoasă, nu mai este potrivită pentru o siluetă suplă. Prin urmare, uleiul trebuie mereu cântărit cu lingurița, să nu depășească o linguriță rasă.

Trebuie redus consumul de zahăr alb, nu spun să-l eliminăm, nici să îl înlocuim cu alte produse aparent „mai sănătoase, ci să reducem consumul. De asemenea, înlocuirea cerealelor cu cele integrale este foarte benefică atât pentru siluetă, cât și pentru sănătate, în general.

Ce anume te-a determinat să devii specialist nutriționist și ulterior terapeut terapii complementare? Cum se îmbină cele două aspecte în cariera ta? Ne poți da un exemplu (și celor care ar dori să lucreze cu tine pe viitor) de succes în cariera ta, un moment pe care îl consideri o reușită?

Pasiunea pentru gătit o am din adolescență, însă la un moment dat mi-am dorit să gătesc sănătos să îi învăț și pe alții să facă asta. Așa că am început să studiez atât partea de nutriție, cât și partea de gătit propriu zis. Din ce studiam îmi dădeam seama că alimentația este cheia spre o viață lungă și sănătoasă, mai exact atunci când mănânci sănătos îți protejezi corpul de boli.

Terapiile complementare și alternative (complementary and alternative medicine – CAM) includ o serie de terapii variate – homeopatie, aromaterapie, masaj, tehnici spirituale, acupunctura, cristaloterapie, diete, suplimente naturiste, tehnici de relaxare, etc., prin care se tratează în principal cauzele bolii, ci nu simptomele acesteia.

Am lucrat destul de mult cu persoane diagnosticate cu diabet. Acestea prin alimentație au ținut boala sub control, au pierdut kilogramele în plus și în prezent au un stil de viață normal și echilibrat.

Care este sfatul de nutriție pe care îl oferi cel mai des? Dar celor care frecventează sala de fitness?

Frecvent aud expresia „Abia mănânc, dar nu slăbesc” și astfel sfatul meu cel mai des este să ai un deficit caloric. Poți obține un deficit caloric consumând mai puține calorii sau crescând nivelul de activitate fizică sau făcând o combinație a acestor două metode.

Celor care frecventează sala de fitness le recomand să țină cont și de alimentație, pentru că în orice proces, fie el de pierdere în greutate sau de acumulare masă musculară, nutriția contează în proporție de cel puțin 65%.

Ne-a influențat pandemia stilul de viață și de nutriție în vreun fel?

Da, pandemia a influențat atât stilul de viata, cât și nutriția. Am observat că foarte mulți oameni au început să gătească în pandemie, însă la fel de mulți oameni au acumulat multe kilograme, deoarece nu au făcut mișcare.

Ce ar trebui să mâncăm înainte și după o sesiune de workout pentru a-i asigura organismului tot ceea ce are nevoie? Ar trebui să fie diferențe între meniul unei zile active (mers la sală, alergat etc) și una mai puțin activă, chiar sedentară?

Da, cu siguranță meniul unei zile active este diferit de unul în care nu facem mai nimic.

În ziua în care suntem activi trebuie să îi oferim corpului toți nutrienții de care are nevoie pentru a susține efortul fizic, iar în ziua de după antrenament trebuie să îi oferim toate resursele pentru a se reface după efort.

Înainte de sesiunea de workout trebuie să mănânci din toate grupele alimentare, în special carbohidrați. Ei sunt principala sursă de energie a mușchilor. Recomand carbohidrați din cereale integrale, fructe și legume. Cercetările arată că dietele slabe în carbohidrați afectează negativ performanțele la acele persoane care se antrenează din greu. Tot înainte de sesiunea de workout este recomandat și consumul de surse ușoare de glucoză care dau un imbold de energie, atunci când depozitele de glicogen au fost puse deja la muncă.

Principiul de bază al alimentației după un antrenament este să acoperi resursele consumate, proteinele ar trebui să fie nelipsite, însă nu trebuie să uiți de grăsimile sănătoase necesare pentru recuperarea mușchilor și articulațiilor.

Recuperarea în urma exercițiilor și alimentația îți vor aduce rezultatele dorite.

Știm că ai colaborat alături de alte experte la elaborarea Ghidului O viață fără bazaconii by FruFru, o colecție de bune practici pentru o alimentație echilibrată și un stil de viață sănătos. Ce și cine sunt “bazaconiile” din viața noastră și cum am putea să ne ținem departe de ele? Ai avea câteva mici sfaturi pentru cititoarele Garbo în acest sens?

„Bazaconiile” din viața noastră de obicei sunt cele mai gustoase alimente, de exemplu produsele de patiserie, produsele semipreparate, potențiatorii de aromă, toate acestea ne oferă senzația de mâncare gustoasă, dar totuși atât de „rea” pentru organism. Sfatul meu este să evităm pe cât posibil „bazaconiile” printr-o organizare cât mai buna a meselor și prin achiziționarea meniurilor gata făcute, așa cum sunt cele de la FruFru.

Pe Ana o puteti gasi pe https://www.instagram.com/ana.i0nita/ sau pe anaionita.com


Sunt redactor Garbo de ceva timp (probabil o crâmpeie în infinitatea universului) și o mică parte din identitatea mea se regăsește și în această căsuță virtuală a lucrurilor frumoase. Am absolvit Facultatea de Litere și...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri