Pentru planificarea unui buget rezonabil, pentru o atitudine corectă în ceea ce privește folosirea banilor pe care îi câștigi în mod regulat (din salarii, investiții, orice alte venituri), se recomandă sistemul deja celebru de tip 50 - 30 - 20.

Astfel, 50% din câștiguri ar trebui să acopere cheltuielile absolut necesare într-o gospodărie, pentru întreținerea normală a vieții: coșul zilnic de cumărături, costuri legate de locuință, facturi de utilități (curent electric, gaz natural, apă și canalizare, internet, cablu TV, telefonie etc.), eventuale rate la credite. Aici încadrăm și chiria dacă este cazul.

Apoi, 30% din veniturile familiei ar trebui să fie păstrate pentru micile dorințe (masă la restaurant sau comandă acasă, haine de la anumite branduri, practicare hobby-uri, mers la cinema sau la teatru), dar și pentru alte eventuale costuri ocazionale mai mari, precum vacanțe și călătorii, achiziții de bunuri de folosință îndelungată - electronice, electrocasnice, mobilier, materiale pentru renovări și upgrade-uri în materie de design și confort locativ.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte Alimentația și somnul sunt aspectele cu cel mai mare impact asupra calității vieții românilor, conform celui mai recent studiu CIPRA Ce măsuri vor lua ministerele pentru a economisi 10 miliarde de euro de la bugetul statului: salariile și angajările la stat, înghețate

Nu în ultimul rând, 20% trebuie direcționați spre economisire pe termen lung, foarte lung! Acești bani este bine să nu fie păstrați în casă, pentru a se evita tentațiile de cheltuire, impulsul de moment (atât de simplu de activat astăzi, cu shopping online). Ideal este ca banii astfel strânși să fie acumulați în conturi de economii, depozite bancare de lungă durată, eventual fonduri de investiții și acțiuni, în funcție de gradul de informare în domeniu și de apetitul pentru risc.

Desigur, aceste valori procentuale sunt orientative, căci cele reale depind de situația personală a fiecărei familii. Însă este bine să tindem la aceste valori, cât mai mult posibil, pentru un echilibru financiar deplin. Pentru a putea să ne încadrăm în astfel de valori, trebuie să luăm zi de zi decizii responsabile, să facem alegeri istețe. Un astfel de exemplu este alegerea furnizorilor și a ofertelor de utilități. Facturile la curent electric, gaze naturale, dar și telefonie, internet și cablu TV pot cântări mult în cheltuielile lunare. Pentru curent electric, folosește calculator kw in lei online și alege oferta potrivită de pe piața liberă, de la un furnizor de energie electrică ce oferă condiții avantajoase.

Vouchere noi pentru români. Cui va acorda Comisia Europeană 4.000 de lei, în a doua jumătate a anului Vrei să petreci Paștele în Grecia? Iată cele mai bune oferte A fost lansat primul centru de igienizare dentară din România

Astfel de schimbări de furnizor / ofertă pot duce la economii consistente pe termen mediu și lung, deci deciziile te vor ajuta să ai un impact mai redus în bugetul personal pentru cheltuielile cu facturile de utilități. Profită de portabilitatea numerelor de telefonie mobilă și de cât de ușor îți poți schimba furnizorii de curent electric și de gaze naturale, online, fără complicații tehnice, doar prin simple schimbări de contracte.

Este posibil ca în anumite perioade din an să ai cheltuieli neprevăzute și să nu poți acționa conform planului 50 - 30 - 20. Nu te descuraja, vei putea să te reglezi lunile următoare. Anual, analizează cum ai acționat și vezi cât de mult ai putut respecta planul. Cu siguranță, te vei obișnui cu astfel de comportament financiar responsabil, iar în timp efectele pozitive vor fi simplu de remarcat, vei economisi bani regulat.

7 motive să alegi îmbrăcăminte second hand și outlet din magazine online și offline Cauți haine sport pentru persoane pretențioase? Fii atent la acestea

Sursă foto: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri