Boxul este un sport ce oferă o mulțime de beneficii. Boxul favorizează arderea grăsimilor, crește tonusul muscular, îmbunătățește coordonarea și ajută la eliminarea stresului.

Dacă vrei să începi antrenamentele de box, vei avea nevoie de mănuși speciale. Acestea trebuie alese în concordanță cu greutatea corpului și cu nivelul de antrenament. Iată cum să alegi corect mărimea de mănuși de box de care ai nevoie:

Ce mărime să alegi la mănușile de box în funcție de greutatea ta

Mărimea mănușilor de box este exprimată în OZ, abrevierea de la uncie (engl. ounces), unitate de măsură britanică, standardizată pentru astfel de accesorii. Practic, OZ reprezintă greutatea mănușii și nivelul său de protecție. Fiecare măsură este special concepută pentru un anumit interval de greutate al pugilistului. Astfel, iată care este mărimea potrivită a mănușilor de box, în funcție de greutatea corporală:

6 OZ: <45 kg

8 OZ: 45-65 kg

10 OZ: 65-78 kg

12 OZ: 78-90 kg

14 OZ: > 90 kg

16 OZ: > 90 kg, pentru o protecție mai mare

Ca regulă generală, mărimea mănușilor de box este determinată în principal de spuma dinăuntrul mănușilor; practic, cu cât greutatea lor este mai mare, cu atât ele vor oferi mai multă protecție. 

În cazul în care comanzi mănușile de box online trebuie să măsori și circumferința pumnilor tăi. Pentru a obține cifrele corecte, folosește un metru de croitorie și înfășoară-l în jurul pumnului închis. 

Ce mănuși de box alegi în funcție de nivelul de practică

Alegerea mănușilor de box se face și în funcție de nivelul tău de practică. Dacă ești începător și te antrenezi o dată pe săptămână, alege mănuși cu inserții din material respirant, precum meshul. O altă alternativă este materialul micro perforat la nivelul palmei, care să asigure o bună aerisire. 

Ești la un nivel destul de avansat și ai planificate 2-3 antrenamente pe săptămână? Alege mănuși de box cu căptușeală groasă, realizate din piele naturală sau ecologică. Ai în vedere faptul că, odată cu trecerea timpului, mănușile se vor deteriora în zonele de șoc. Prin urmare, optează pentru mănuși de box care să reziste frecărilor repetate.

Cum alegi mănușile de box în funcție de specificul antrenamentelor?

Există mai multe tipuri de mănuși de box, în funcție de tipul de antrenamnt. De exemplu, mănușile de box pentru antrenamentul la sac nu au umplutură în zona degetelor, tocmai pentru a simți mai bine mișcările și pentru a te obișnui cu impactul. Pe de altă parte, mănușile pentru antrenamentele cu o persoană beneficiază de extra căptușeală, în timă ce modelele create pentru competiții sunt special concepute pentru a asigura precizia mișcărilor. Acestea din urmă se disting, de regulă, prin sistemul de închidere cu șiret. 

Foarte important este ca atunci când achiziționezi mănuși de box, acestea să aibă o fixare fermă pe mână. În cazul în care există prea mult spațiu interior pentru mână, iar mănușa se mișcă, riscul de accidentare crește considerabil.

Foto fr si main: by NeONBRAND on Unsplash 


Sunt Nicoleta Ababei @mamapetoc, creator de conținut dar, mai ales, creator de emoții. Îmi place să cred că inspir femeile să-ți exploreze cu mai mult curaj latura creativă.

Sunt mama unei adolescente de 17 ani, pictez,...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri