3 Iulie 2020 publicat în Lifestyle 1265 share-uri

Faceți cunoștință cu Meconopsis, macul albastru de Himalaya, una dintre cele mai frumoase și speciale flori din lume, de un albastru cum rar îți va fi dat să vezi.

Albastrul este o culoare predominantă atunci când vine vorba de draga noastră planetă (îl regăsim în întinderile nesfârșite ale marilor, oceanelor sau ale cerului), dar când ne referim la natură și lumea vegetală, albastrul nu este atât de răspândit pe cât am crede. De fapt, este chiar rar, doar o plantă din 10 având flori în culoarea albastru și aproape pe tulpină niciunei plante din lume nu vom vedea frunze albastre. Doar câteva plante care cresc pe solul pădurilor tropicale sunt privilegiate să beneficieze de un colorit albastru al frunzelor, dar și pe acestea le putem numără pe degete.   
 
De aceea, cu atât mai mare ne-a fost mirarea când am descoperit, virtual vorbind, planta Meconopsis, cunoscută în lumea iubitorilor de plante și drept Macul albastru de Himalaya. Recunosc că nu știam de existența sa și m-a frapat să văd binecunoscutul mac într-o altă variantă, având flori largi și superbe, cu petale de un albastru minunat, aproape ireal, ca cerul. Botanistul francez Viguier a fost cel care, la începutul secolului XIX (1814) descria pentru prima oară această plantă cu flori. Floarea crește cu precădere în munții Himalaya, la altitudini înalte, pe crestele acestor munți existând peste 40 de specii de Meconopsis.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Cuvintele au puteri magice! Cărți pe care fiecare femeie ar trebui să le citească ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare Fiți creativi: Modalități ingenioase de a vopsi ouăle de Paște

Meconopsis face parte din Familia Papaveraceae, Ordinul Papaverales.

Foto: By CarruthersCat /Shutterstock Mac albastru intr-un parc national din India; Foto: By lakkana savaksuriyawong /Shutterstock Foto: By Gwyneth Bell /Shutterstock Foto: By Kelly Letky /Shutterstock Foto: By Deejays /Shutterstock Foto: By takawildcats /Shutterstock

Specia de Mac albastru, Meconopsis gakyidiana, este extrem de îndrăgită în Regatul Bhutan, fiind considerată floarea națională a acestei țări. Florile de Meconopsis sunt de un albastru hipnotizant, strălucitor și se numără printre cele mai rare flori din lume, crescând la altitudini de peste 3000 de m. Legendara floare a fost descoperită de botanistul britanic George Sherriff, într-o zonă îndepărtată din estul Bhutanului, în timpul unei expediții în munții Himalaya.

Dislexia e superputerea a mii de copii și adolescenți Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? Mercur Retrogad din 21 Aprilie: este timpul renașterii spirituale, e vremea să ne aliniem cu dorințele noastre interioare și să avem curajul să ne urmăm visurile
Mac albastru in Bhutan, Thimphu; Foto: By Niyom Napalai /Shutterstock

Locuitorii acestei țări cred că dacă vezi o astfel de floare vei avea parte de noroc și binecuvântari, ba mai mult viitorul ți se va clarifica în următoarea perioadă de timp. De asemenea, tot în Bhutan, în regiuni precum Merak, Sagteng sau Haa, au fost descoperite și alte două noi specii precum Meconopsis merakensis și Meconopsis elongata. Macii albaștri de Himalaya pot fi observați pe tot parcursul verii, cei norocoși îi pot admira chiar in această perioadă. 

Spre deosebire de marea majoritate a celorlalte specii de Meconopsis, Meconopsis betonicifolia sau Meconopsis baileyi, pe care o găsim astăzi ocazional și în Regatul Unit al Marii Britanii, este o plantă perenă. Conform wikipedia, Meconopsis baileyi a fost numită astfel la începutul secolului XX de ofițerul britanic Frederick Marshman Bailey. 

Roșu în gât: Ce afecțiuni poate indica? Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate Horoscop Paște 2023: o perioadă plină de emoții frumoase, de planuri de viitor și experiențe spirituale
Foto: By Ole Schoener /Shutterstock Foto: By Kamila Sankiewicz Photo /Shutterstock

Foto fr si main: By Debu55y /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri