12 Aprilie 2019 publicat în Lifestyle 37 share-uri

Mihai Petreanu, antrenor de fitness funcțional, ne explică de ce acest tip de antrenament este benefic pentru oricine, indiferent de vârstă.

Fitnessul funcțional este un tip de pregătire corporală care stă la baza antrenamentelor profesioniștilor iar pentru amatorii de mișcare este un mod de a ne întreține forma fizică. Specialistul ne recomandă 45-60 de minute zilnic.

 „Nu numai că fitnessul funcțional îmbunătățește calitatea vieții (dacă poți să te încalți singur, sau să-ţi legi șireturile la pantofi, ori dacă poți trage o pereche strânsă de colanți fără să te doară spatele, atunci ești într-o oarecare formă fizică rezonabilă!), dar în urma antrenamentelor vei observa, de asemenea, o schimbare a forței și stabilității tale globale. La rândul lor, acestea creează un echilibru la nivelul conexiunii minte - mușchi – exercițiu și astfel, scad șansele de a te accidenta”, mi-a explicat antrenorul de fitness funcțional Mihai Petreanu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. EXCLUSIV Sfaturile primei românce care a cucerit vârful Annapurna pentru copiii care vor să facă alpinism: Să înceapă gradual, să nu se implice din prima în ceva dificil

Am înțeles prin intermediul acestuia cât de benefic este pentru corp și minte, să efectuăm acest tip de mișcare. Dacă efectuăm antrenamente de fitness funcțional, vom observa efectele în viața noastră de zi cu zi la nivelul mobilității și forței. „Rolul acestui antrenament este acela de a te pregăti pentru viață, mai degrabă decât pentru ceva specific cum ar fi o cursă sau o competiție în care vei ajunge să îți atingi limitele”, spune antrenorul Mike Petreanu. Antrenorul ne-a oferit și câteva exemple de exerciții pe care le poți efectua și acasă:

Se spune că fitnessul funcțional este antrenorul pe care nu ţi l-ai cunoscut niciodată, dar îl ai în viaţa de zi cu zi!

Mișcarea înseamnă să faci ceva pentru tine, iar fitnessul funcțional se adaptează fiecăruia

Am fost curioasă să aflu cu ce poate ajuta fitnessul funcțional o persoană obișnuită și de ce ar fi important să ne întreținem corpul prin mișcare. Am aflat că nu există nicio limită de vârstă pentru practicarea acestui sport și pentru oamenii obișnuiți, specialistul recomandă 45-60 de minute de mișcare zilnice. Aceste exerciții sunt, în același timp, un mod de a lucra cu noi înșine și la nivel mintal, pentru că ne dezvoltă IQ-ul și în același timp, ne ajută să ne depășim limitările preconcepute pe care le avem în legătură cu capacitățile noastre. Atunci când izbândim practicând un sport, învățăm să izbândim și în oricare alt aspect al vieții.

Fitness- ul funcțional te ajută prin faptul că acele exerciții ce pot părea banale, te provoacă să fii mult mai motivat/ă. Exercițiul fizic de orice natură te ajută în viața de zi cu zi, îți dă posibilitatea să lucrezi cu mintea foarte mult, IQ-ul se dezvoltă altfel decât atunci când chiar nu faci nimic pentru tine. Conexiunea care se stabilește între minte, mușchi şi exerciți te ajută să depășești multe bariere şi nu trebuie să pui nici o limită în ceea ce faci.”, spune Mihai Petreanu.

Pentru fiecare, după nevoi

Ce e important de menționat este că acest tip de antrenament este adresat și persoanelor care suferă de anumite boli: „Am avut persoane care un venit în cârje şi după un an, nu le-au mai folosit, am şi acum o domnișoară care are o deplasare de omoplat şi torace (scolioză & cifoză), de mulţi ani şi avea dureri mai tot timpul. De asemenea, dacă ai suferit o accidentare sau dacă ai o problemă legată de mobilitate sau de coordonare, este de recomandat să cauţi un antrenor de fitness funcțional sau un personal trainer PT, înainte de a începe acest antrenament pe cont propriu.”, a explicat specialistul, adăugând și că „trebuie să înțelegem și că fiecare persoană are nevoi individuale, obiective și niveluri de antrenament diferite, iar fitnessul funcțional se adaptează fiecăruia. E important de menționat că nu toate exercițiile sunt pentru toată lumea, ci sunt recomandate în funcție de aceste nevoi.”

Dacă vrei să îți începi o rutină cu antrenamente de fitness funcțional, îți recomandăm și canalul de YouTube al lui Mihai Petreanu

*** Antrenorul Mihai Petreanu este șeful Depatamentului de Functional Fitness Bodyweight din România (FFB-RO) și președintele Colegiului de arbitri în cadrul United Intercontinental Bodybulding Fitness Federation Romania (U.I.B.F.F.).

**Pentru mai multe informații din sport, lifestyle și dezvoltare personală, urmăriți proiectul I Love SPORT Winners

http://ilovesportwinners.com/

de Julia Sima

Foto homepage: By Alena Ozerova /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri