1 Aprilie 2019 publicat în Lifestyle 695 share-uri

Povestea samuraiului și a călugărului înțelept este o adevărată lecție pentru noi toți.

Ceea ce nu transformăm, transmitem. Richard Rohr

Povestea samuraiului și a călugărului care circulă pe internet este o adevărată lecție de înțelepciune și ne dezvăluie cum pot arăta raiul și iadul aici pe pământ. Chiar dacă parabola zen circula în diverse variante, se pare că a fost inclusă în cartea “Conscious Business: How to Build Value Through Values”, scrisă de Fred Kofman.

Povestire zen: Samuraiul și călugărul

În curtea unei mănăstiri, un călugăr bătrân și înțelept stătea cu picioarele încrucișate sub el, cu ochii închiși și mâinile în poale, într-o stare de meditație profundă. Pe fața lui se puteau citi pacea și liniștea.

La un moment dat, liniștea sa a fost întreruptă de o voce puternică, ușor agresivă, care părea că i se adresează. Un samurai vânjos și într-o formă fizică de zile mari încerca să îi vorbească călugărului. I s-a adresat pe un ton de superioritate, obișnuit ca toți ceilalți să i se supună.

Foto: By Kichigin /Shutterstock

“Hei! Tu, călugăre! Învață-mă despe Rai și iad!”

La început, călugărul părea că nu are nicio reacție, ca și cum nu l-ar fi auzit. Încet, încet însă, și-a deschis ochii, având un zâmbet abia perceptibil în colțul buzelor în timp ce samuraiul se dădea de ceasul morții fiindcă nu primea niciun răspuns de la călugăr. Cu fiecare secundă în care samuraiul nu percepea nicio reacție din partea călugărului, acesta devenea tot mai agitat.

Călugărul s-a uitat la samuraiul cel puternic și i-a spus cu o undă de dispreț în glas:

“Să te învăț eu despre Rai și iad? Vrei să cunoști secretele Raiului și ale iadului?

Nu aș putea să te învăț nimic. Ești obtuz la minte. Mâinile și picioarele tale sunt pline de murdărie și praf, sabia ta este ruginită și neîngrijită. Ești o rușine pentru clasa samurailor și îi faci de ocară. Dispari din fața mea, nu te pot suporta.”

Samuraiul s-a înroșit de mânie și s-a înfuriat peste măsură. Era atât de furios încât nu mai era în stare să rostească nici măcar un cuvânt. Și-a scos în schimb sabia din teacă, pregătit să îi ofere călugărului o lecție și să-i reteze capul de pe umeri.

Uitându-se drept în ochii samuraiului, călugărul i-a spus cu blândețe:

“Acesta este iadul.”

Samuraiul a încremenit. Și-a dat seama cât de înțelept este călugărul și a simțit imediat admirație, compasiune, iubire și respect pentru acest om blând care și-a riscat viața ca să îi arate cum este iadul și să îi ofere o așa lecție. Și-a pus sabia înapoi în teacă și a căzut în genunchi, cu ochii în lacrimi și inima plină de recunoștință.

Atunci călugărul i-a zâmbit cu bunătate și i-a spus:

“Iar acesta este Raiul”.

~ fragment din “Conscious Business: How to Build Value Through Values”, de Fred Kofman

Foto homepage: crazymedia /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri