Teoria celor 6 nevoi umane de bază: Acest articol îți explică cu adevărat care este SECRETUL FERICIRII

3 Iulie 2018 publicat în Lifestyle 47 share-uri

Indiferent de rasă, sex sau religie, noi oamenii avem 6 nevoi de bază. Avem nevoie de ele mai tare decât orice poate fi atins fizic. Avem nevoie să ne hrănim emoțional în șase moduri importante ce reprezintă baza existenței noastre și a fericirii.

Cele 6 nevoi umane de bază și secretul fericirii

2.  Varietatea (n.r sau nevoia de a Explora)

În măsura în care avem nevoie de certitudine, avem nevoie și de varietate, adică de aventură, de schimbare, de stimuli noi, de a explora. Ca să fim fericiți în viață, avem nevoie să fim și independenți. În măsura în care avem nevoie de oameni despre care să fim mereu siguri că ne vor sprijini, avem nevoie de oameni care ne oferă libertatea de a fi independenți și aventurieri.

Cu cât ne simțim mai siguri de dragostea celor dragi, cu atât suntem mai îndrăzneți să ne explorăm această latură… pentru simplul motiv că în interiorul nostru știm fără îndoială că avem unde să ne întoarcem și că pământul pe care pășim este unul sigur. Cu cât ne simțim mai nesiguri, cu atât avem impresia că pământul se surpă cu noi la fiecare pas… Și nu îndrăznim să ne explorăm nevoia de varietate.

Foto: Shutterstock/ Nejron Photo

Varietatea în moduri sănătoase: A învăța lucruri noi, a încerca mâncăruri noi, a găsi noi hobbyuri și pasiuni, a ne angrena în conversații care ne stimulează, a urmări filme noi, a juca jocuri și a practica sporturi, a citi cărți noi, a cunoaște noi oameni și a găsi provocări noi.

Varietatea în moduri nesănătoase: A ne angrena în activități care presupun un risc foarte mare, alcoolul și drogurile, auto-sabotajul, a stârni certuri cu cei din jurul nostru, a înșela atunci când suntem în relații monogame, războiul.

3. Importanța

Este nevoia de a fi importanți în ochii și în sufletul cuiva. Nu este narcisism. Cu toții ne dorim acest lucru și încrederea cuiva în noi ne dă importanță și ne ajută să ne accesăm scopul divin în viață. Este nevoia de a ne simți speciali și că merităm atenția. Nivelul nostru de auto-stimă derivă din măsura în care această nevoie ne-a fost îndeplinită sau nu.

Importanță în moduri sănătoase: A-ți dezvolta o identitate pozitivă și a permite unicității tale să se exprime în lume. A atinge obiective, a avea un stil unic și a adopta sisteme de valori care reflectă importanța ta, a dezvoltă un sentiment al propriei valori, a căuta sensul vieții și a propriei existențe, a-ți permite să te lași remarcat/ă în moduri sănătoase.

Importanță în moduri nesănătoase: a distruge încrederea în alți oameni, a-i salva pe alții, a comite acte violente care atrag atenția, a dezvolta o identitate negativă, a te atașa de diagnostice negative care îți sunt date, a te folosi de alți oameni pentru a obține un statut social, a minți spre a părea mai important/a pentru ceilalți, viol, crima, război.

4. Conexiunea cu ceilalți

Suntem ființe sociale iar conexiunea cu ceilalți ne asigură din toate punctele de vedere evoluția și supraviețuirea.

Conexiunile cu alte ființe umane ne dau sens și răspund nevoii de a aparține și de a fi iubiți și apreciați pentru totalitatea a ceea ce suntem. Este nevoia noastră de a accesa intimitatea cu alte suflete și de a rezona la unison.

Conexiunea în moduri sănătoase: A împărți, intimitatea, deschiderea, a fi parte din organizații, echipe, grupuri, a-ți dezvolta compasiunea, a petrece timp în natură, a înțelege, a cultiva înțelegerea și recunoașterea ideii de unitate, sexul sănătos, afecțiunea fizică sănătoasă, schimbul de daruri, a exprima cuvinte drăgăstoase fața de tine însuți și ceilalți, a petrece timp de calitate cu ceilalți, a îngriji animale, a te conecta cu tine însuți și a dezvolta obiceiuri spirituale.

Conexiunea în moduri nesănătoase: a te auto-sacrifica, interacțiunile sexuale nesănătoase, a căuta milă prin a fi bolnav și a avea în mod constant probleme, a fi predispus la accidente astfel încât ceilalți să îți dea atenție, a face numai pe plac celorlalți, fără a ști cum să ai limite sănătoase, a-i salva pe ceilalți, a-i face pe ceilalți să simtă că ar avea nevoie de noi, viol, crima, a te alătura unei părți sau celeilalte în timpul unui război.

5. Expansiunea

Expansiunea este o nevoie spirituală. Este nevoia noastră de a crește din punct de vedere spiritual, de a ne dezvolta și a găsi împlinirea pe Pământ. Este nevoia auto-actualizării și descoperirii sinelui, în toate dimensiunile sale.

Expansiunea în moduri sănătoase: provocări sănătoase, a-ți îmbunătăți situația curentă urmându-ți autenticitatea și ceea ce te face fericit/a, schimbarea, a dezvolta noi moduri de a face față problemelor, a-i asculta pe ceilalți și a lua ceea ce îți servește din observațiile lor.

Expansiunea în moduri nesănătoase: a te forța prea tare, a-ți impune provocări nesănătoase, a învăța doar pe căi dificile, a fi incapabili să îi ascultăm pe ceilalți, a lăsa lucrurile să explodeze înainte de a le îmbunătăți, războiul.

6. Contribuția

Nevoia de a contribui în lume este dincolo de sinele nostru uman, explică Teal Swan. Este nevoia de a contribui și de a oferi ceva de valoare altor oameni și lumii întregii și Universului în extenso.

Contribuția în moduri sănătoase:  Gesturi de bunătate, a deveni o parte din lucrurile în care crezi, a lăsa ca darurile tale să fie exprimate în această lume, a-i ajuta pe ceilalți atunci când te simți confortabil să o faci, a-ți împărtăși viziunea despre o lume mai bună, a oferi doar fiindcă îți aduce fericire să oferi, a te concentra asupra soluțiilor, a te angrena în cauze care oferă soluții.

Contribuția în moduri nesănătoase: A deveni un contrast negativ prin care oamenii să vadă care este opusul și a vedea ce e mai bine pentru ei (cum Hitlrer i-a inspirat pe oameni să construiască o pace mai durabilă în lume), a te purta în moduri nesănătoase față de tine însuți și lume, a te focusa numai și numai pe probleme, a te înrola în cauze care perpetuează problemele, a te auto-sacrifică, războiul.

A ne îndeplini aceste nevoi în moduri sănătoase, duce la fericirea noastră constantă. Și este absolut crucial pentru noi să îndeplinim absolut toate aceste șase nevoi. Contrar concepțiilor nu să scăpăm de aceste nevoi înseamnă vindecarea, ci de a reuși să le îndeplinim în moduri sănătoase, explică una dintre învățătoarele spirituale pe care le admir cel mai tare, și anume Teal Swan.

Sper că acest articol v-a fost de folos.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri