De ce există greutăți care ne împiedică să ne atingem scopul și ne abat de la calea pe care am ales-o?

12:06, 26 Iunie 2018 publicat în Lifestyle100 share-uri

Ceea ce tu numești "greutăți" - i-a răspuns maestrul - reprezintă de fapt o parte a scopului tău.

Atunci când ne confruntăm în drumul nostru prin viață cu greutăți a căror povară ni se pare de multe ori de nesuportat, apare și întrebarea "DE CE? DE CE MIE?". Citiți o povestire scrisă de Konstantin V. Zorin și care circulă pe internet și în care vom găsi răspunsul mult căutat...

De ce există greutăți care ne împiedică să ne atingem scopul și ne abat de la calea pe care am ales-o?

Discipolul îl întreabă pe maestru: "De ce există greutăți care ne împiedică să ne atingem scopul și ne abat de la calea pe care am ales-o?"

Citeste si:
7 sfaturi de la un medic ginecolog după intervenția de histerectomie
7 sfaturi de la un medic...

Ceea ce tu numești „greutăți” – i-a răspuns maestrul – reprezintă de fapt o parte a scopului tău. Încetează să reziști. Imaginează-ți că tragi cu arcul. Ținta este departe și nu se vede, fiindcă pe pământ s-a lăsat o ceață groasă.

Oare te vei lupta cu ceața? Nu. Ci vei aștepta să sufle vântul și s-o destrame. Acum ținta se vede, dar vântul schimbă felul în care zboară săgeata. Oare te vei lupta cu vântul? Nu. Ci pur și simplu vei ține seama de direcția și felul în care suflă, și vei trage sub un alt unghi. Arcul tău este greu și nu ai putere să întinzi coarda. Oare te vei lupta cu arcul? Nu. Ci îți vei antrena mușchii, și de fiecare dată vei avea tot mai mult succes.

Citeste si:
Pandemia ne-a învățat cum să nu ne mai agățăm de planuri
Pandemia ne-a învățat cum să...

Foto: Aleshyn_Andrei /Shutterstock

– Dar există oameni care trag din arcuri ușoare și flexibile pe vreme senină și fără vânt – a spus supărat discipolul. De ce doar eu am de înfruntat atâtea piedici? Nu cumva cineva mi se împotrivește dinadins?

– Nu te uita niciodată la alții – a zâmbit maestrul. Fiecare are arcul său, ținta sa și trage la vremea sa. Scopurile sunt însă diferite: unul vrea să tragă cât mai precis, altul să învețe să tragă.

Maestrul, coborând glasul, s-a aplecat către ucenic:

– Și o să-ți mai descopăr o taină înfricoșătoare, băiatul meu. Ceața nu se lasă pe pământ ca să nu te lase pe tine să tragi, și vântul nu suflă ca să abată săgeata ta, și arcul nu este greu de încordat ca să te simți tu slab. Toate acestea există de sine stătător. Tu ești cel care ai decis că în condițiile date vei putea nimeri ținta. Așadar, ori încetează să te mai plângi de greutăți și învață să tragi cu măiestrie, ori smereşte-ți trufia și alege o țintă accesibilă.

Autor: Konstantin V. Zorin

Sursa: ~ fragment din "Dacă puterile sunt pe sfârșite: Războiul și pacea omului cu el însuși". Carte aparută la Editura Sophia, București 2015, p. 37-38

Foto homepage: globalmoments /Shutterstock


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri