14 Septembrie 2016 publicat în Lifestyle 213 share-uri

Stiai ca in aceasta zi sfanta nu se consuma alimente precum usturoi, prune, nuci sau pepeni? Stiai ca este bine sa imparti vase cu lapte si miere pentru sufletul celor care nu mai se afla printre noi? Citeste cateva dintre cele mai cunoscute traditii si obiceiuri legate de Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci!

Inaltarea Sfintei Cruci este o sarbatoare cu vechi traditii in crestinism, ea consemnand gasirea Sfintei Cruci pe care a fost rastignit Iisus Hristos si momentul in care a fost inaltata in fata oamenilor de episcopul Macarie in 335. Totodata, din punct de vedere religios, sarbatoarea este asociata si cu aducerea Sfintei Cruci de la persi in anul 629. Imparatul bizantin Heraclius este cel care a inapoiat-o in Ierusalim si a dus-o in biserica Sfantului Mormant al Sfintei Cruci.

Se spune ca visul imparatului crestin Constantin cel Mare (306-337) si al mamei sale Elena era acela de a descoperi crucea pe care a fost rastignit Hristos. Gasind in Ierusalim, aproape de Golgota, sub un templu pagan, trei cruci identice pe care scria: "Iisus nazarineanul, regele iudeilor”, nu au stiut cu exactitate care dintre cele 3 cruci este cea autentica. Insa un inger i-a indrumat sa atinga cu aceste cruci trupul unei femei moarte, iar atunci cand crucea sfanta a atins trupul neinsufletit, femeia a revenit la viata. De asemenea, se spune ca sfanta cruce a savarsit mari minuni si multe vindecari.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume Creează o atmosferă de bucurie și sărbătoare în casa ta în aceste zile: Cele mai frumoase coronițe de Paște, pot schimba radical aspectul locuinței tale! 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City

Inaltarea Sfintei Cruci: Cele mai cunoscuta traditii si obiceiuri

In amintirea patimilor Domnului, in aceasta zi se tine post si se fac rugaciuni.

Nu se consuma in ziua crucii alimente precum usturoi, prune, nuci sau pepeni deoarece acestea sunt asociate cu forma crucii.

In bisericile romanesti se tin slujbe speciale de Inaltarea Sfintei cruci, iar oamenii impart in biserici si sarmanilor vase de lut noi umplute cu apa proaspata /lapte si miere. De toartele ulcelelor se prinde un fir rosu, iar deasupra lor se pun un colac si o lumanare. Aceste merinde se dau pentru sufletele celor plecati de pe lumea aceasta.

In unele zone se spune ca astazi florile vorbesc unele cu altele, vaitandu-se de momentul potrivnic care a sosit si care le face sa se usuce. Mai mult, florile care infloresc dupa ziua Inaltarii Sfintei Cruci erau numite de bunii satelor “florile mortilor.”

Bacalaureat 2023. Perioada de înscriere la examen, prelungită cu cinci zile Începe distribuția alimentelor de la UE. Cine le poate primi Trei autori români de top în portofoliul Editurii CUANTIC!

Ziua Inaltarii Sfintei Cruci este si ziua in care serpii ies la suprafata din locurile in care stau ascunsi sub pamant si se strang laolalta incolacindu-se intr-un ritual specific menit sa dea nastere unei splendide nestemate. Despre aceasta piatra fermecata se spune ca are puteri miraculoase si poate sa vindece orice boala, insa numai cei alesi o pot gasi. De aceea, in popor, acestei zile ise mai spune si ziua Sarpelui. Odata trecuta aceasta zi si nestemata faurita, se crede ca serpii incep sa se retraga sub pamant pentru hibernare, pana la primavara.

Conform traditiei populare, serpii sunt creaturi benefice si nu este ingaduit nimanui sa ii ucida in aceasta zi sfanta. In caz contrar, Dumnezeu se va supara foarte tare pe cel care infaptuieste gestul.

In plus, ziua de 14 septembrie mai este cunoscuta si sub numele de Carstovul Viilor, ea marcand inceputul culegerii viilor. In zonele de deal mai ales exista obiceiul ca preotii satelor sa sfinteasca viile si roadele lor, pentru belsug si binecuvantare si in anul urmator. Este important ca cei care culeg viile sa nu uite ca strugurii din ultima tufa de vita de vie nu trebuie culesi. Ei trebuie lasati drept hrana pentru pasarile cerului.

Noile legi ale Educației, aprobate: admiterea diferențiată la liceu și schimbări la Bacalaureat Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro PROGRAMUL TOMMY HILFIGER METAVERSE FASHION WEEK SĂRBĂTOREȘTE EXPRIMAREA DE SINE LA NIVEL DIGITAL

Sarbatoarea Inaltarii Sfintei Cruci vesteste inceputul toamnei si sfarsitul verii. Tot in aceasta zi se fac si prognoze legate de vreme. Tunetele in aceasta zi vorbesc despre o toamna indelungata, iar cardurile multe de ciori prevestesc caderea brumei.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri