25 Aprilie 2016 publicat în Lifestyle 11 share-uri

Iubirea romantica, daca este iubire adevarata, iti poate aduce multa bucurie, iar daca nu este iubire adevarata, te va face sa suferi si il va face si pe celalalt sa sufere. - Thich Nhat Hanh, calugar zen.

Dar iubirea adevarata poate fi invatata…

Thich Nhat Hanh este un calugar zen, invatator, poet, autor si activist pentru pace cunoscut in intreaga lume. Este considerat a fi cea mai influenta voce zen a momentului. Ascultandu-l pe acest om vorbind despre iubirea adevarata, sufletul se umple de pace si bucurie.

„Dragostea adevarata este acel ceva care te ajuta sa suferi mai putin. Dragostea adevarata este acel ceva care il ajuta pe celalalt sa sufere mai putin. Dragostea adevarata te face fericit si ajuta si cealalta persoana sa fie mai fericita. Dragostea adevarata te ajuta sa ai mai mult libertate. Din invataturile lui Buddha aflam ca dragostea adevarata are 4 ingrediente: bunatatea, compasiunea, bucuria si incluziunea.” – explica Thich Nhat Hanh in timpul unei conferinte.

Bunatatea

Primul se refera la capacitatea de a crea fericire in lumea celuilalt: Daca te iubesti pe tine, esti capabil sa generezi momente de fericire. Daca iubesti cu adevarat pe cineva, esti capabil sa creezi fericire pentru ea sau el.

Compasiunea

Compasiuena se refera la capacitatea de a suferi mai putin. Exista o arta a suferintei, daca stii cum sa suferi, atunci ajungi sa suferi mult mai putin. Prin suferinta poti sa creezi spatiul pentru intelegere si iubire si in acest fel poti sa ajuti cealalta persoana sa sufere mai putin, sa transformi suferinta din el sau ea.

„Adesea, noi ne indragostim de cineva nu pentru ca iubim si intelegem cu adevarat acea persoana, ci mai mult pentru a ne distrage atentia de la suferinta noastra. Cand invatam sa ne iubim si sa ne intelegem pe noi insine, cand invatam compasiunea fata de noi insine, numai atunci vom putea iubi si intelege cu adevarat o alta persoana”, spune calugarul zen.

Bucuria

Al treilea element al iubirii adevarate este bucuria. Daca iubirea ta nu te face fericit/a, atunci nu e iubire. Daca „iubirea” il face pe celalalt sa planga in fiecare zi… nu e iubire. Daca dragostea te face sa suferi in fiecare zi, nu este dragoste adevarata. Dragostea adevarata iti ofera tie si celuilalt bucurie.

Incluziunea

Al patrulea element al iubirii adevarate se refera la incluziune, pentru ca in dragostea adevarata nu vezi separare intre cel care iubeste si cel care este iubit, intre cel care se inchina si cel care primeste inchinaciunea. Intre acestia nu exista nicio granita, iar intre ei comunicarea este perfecta. Astfel, in dragostea adevarata, suferinta ei este suferinta ta. Fericirea ei este fericirea ta.

Centrala pentru invataturile lui Nhat Hanh este ideea ca intelegerea celuilalt este de fapt o alta latura a iubirii – ca sa il iubesti cu adevarat pe celalalt inseamna sa ii intelegi suferinta. (In Budism, suferinta se refera la orice sursa de profunda disatisfactie – fie ca este de natura fizica, psihoemotionala sau spirituala, explica BrainPickings)

„Ceea ce orice om are nevoie este sa fie inteles.”, dar adesea suntem la randul nostru prinsi in tot felul de limitari si nu avem capacitatea de a iubi cu adevarat. De ce se intampla acest lucru? Pentru ca am primit nefericirea ca mostenire de la parintii nostri si astfel ne-am pierdut capacitatea de a intelege suferinta celuilalt.

„Daca parintii nostri nu s-au iubit si nu s-au inteles unul pe celalalt, cum am putea noi sti cum arata iubirea… Parintii nostri ne pot lasa mostenire bani, averi, case sau pamant, dar e inutil daca ei nu au fost fericiti. Daca avem parinti fericiti, am primit cea mai mare bogatie din lume”. - Thich Nhat Hanh

Thich Nhat Hanh - Ce este dragostea adevarata?

Foto homepage: Pixabay


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri