E mult mai usor sa spui te urasc cand toata lumea in jurul tau se chinuie sa iubeasca. Haideti sa facem un pact si nu cu diavolul. Cu noi, cu identitatea noastra, cu prejudecatile si ranchiunele noastre. Noi, barbatii, o sa facem pact cu misoginia, voi, femeile, cu misandria. Noi barbatii o sa vedem ca avem ce invata de la femei, voi femeile o sa va dati seama ce aveti ce invataminte sa trageti de la barbati. Haideti pentru o clipa sa nu mai generalizam, haideti sa lasam deoparte cuvintele pe care le-am gandit si gandurile pe care le-am spus.

Am auzit femei strigand in gura mare ca urasc barbatii, am auzit barbatii de a caror ura fata de femei iti dadeai seama mai ales din tacere si priviri. Trebuie sa ai un curaj nebun ca sa jonglezi cu vorbele si sa nu o regreti la un moment dat. Nu de putine ori, am auzit femei in jurul meu, spunand fie cu nonsalanta, fie cu amaraciune, fie cu naduf, fie invocand o durerea care nu vrea sub nicio forma sa se lase uitata: “toti barbatii sunt niste porci”. Gata, bata a fost aruncata-n lac... Nu de putine ori am spus si eu, zgripturos calcat pe coada si pe inima de vreuna dintre reprezentantele sexului frumos, manios, convins de adevarul spuselor mele si pregatit sa merg pana in panzele albe pentru a-i combate pe cei care m-ar fi contrazis: “in afara de mama si surori, toate femeile sunt curve”.

Nu suntem deloc asa, devenim asa in conceptia gresita a altora. Odata vorbele aruncate, ai ocazia sa-ti dai seama cat de false sunt. Nu toti suntem o apa si-un pamant. Fiecare are apa si pamantul sau. Fiecare este la un moment dat ceea ce isi alege. Nu este vina nimanui ca dintre milioanele de femei si barbati de pe pamant, persoana aleasa... este persoana aleasa... gresit. Nu trebuie nici atat sa aruncam gaina moarta in curtea celuilalt sex, facand toti reprezentantii neamului cel adormit si neadormit vinovat pentru greselile unuia singur.

E mult mai usor sa spui “te urasc” cand toata lumea in jurul tau se chinuie sa iubeasca. Haideti sa facem un pact si nu cu diavolul. Cu noi, cu identitatea noastra, cu prejudecatile si ranchiunele noastre. Noi, barbatii, o sa facem pact cu misoginia, voi, femeile, cu misandria. Noi barbatii o sa vedem ca avem ce invata de la femei, voi femeile o sa va dati seama ce aveti ce invataminte sa trageti de la barbati. Haideti pentru o clipa sa nu mai generalizam, haideti sa lasam deoparte cuvintele pe care le-am gandit si gandurile pe care le-am spus.

Haideti sa uitam de invidia feminina, haideti sa lasam deoparte orgoliul masculin. Haideti sa ne privim ochi in ochi, suflet in suflet si sa nu mai incercam sa spunem unii despre altii tot ceea ce nu s-a spus. Odata aruncat, cuvantul nu mai poate fi recuperat. Haideti sa uitam ca pentru misoginie exista varianta feminina “misandrie”. Haideti sa ne prefacem ca aceste termene nu exista decat in dictionar, de dragul de a imbogati limba. Haideti sa nu mai numaram clipele in care visele femeilor au fost spulberate de ratacirile barbatilor. Haideti sa nu mai contorizam in care iubirile sincere ale barbatilor s-au facut pres la usa vreunei inimi ipocrite de femei. In fond, acolo unde se uraste, inseamna ca odinioara a exista loc si de iubire. E pacat sa uitam asta.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri