14 August 2015 publicat în Lifestyle 13 share-uri

Descopera cateva dintre cele mai cunoscute obiceiuri si traditii legate de sfanta sarbatoare a Adormirii Maicii Domnului:

In vremurile de odinioara, se obisnuia ca de 15 august sa se angajeze pandari la vii pentru a proteja podgoriile de pasari, iar perioada cuprinsa intre cele doua mari sarbatori, Sfanta Maria Mare (15 august) si Sfanta Maria Mica (8 septembrie) este perceputa ca fiind propice semanaturilor de toamna.

O superstitie straveche ne arata ca nu este bine sa ne tundem parul in aceasta zi sau sa il aruncam la gunoi.

De asemenea, evitati sa mergeti inapoi. Se spune ca acesta este un obicei care o o intristeaza pe Maica Domnului.

In anumite zone ale tarii, exista obiceiul ca fetele necasatorite sa culeaga flori pe care le duc ulterior la biserica pentru a fi sfintite. Odata ce slujba se termina, iau aceste flori acasa si le asaza drept ofranda la icoana Maicii Domnului. Se spune ca aceste flori sunt investite de Maica Domnului cu puteri vindecatoare, dar nu numai. Ele aduc in casa pe care o impodobesc sanatate, paza de primejdii, dar si noroc si binecuvantare.

Tot astazi, fetele nemaritate se roaga Maicii Domnului pentru a le da un ursit bun si o soarta favorabila in dragoste si casnicie.

In vremuri de demult, pentru a atrage dragostea in viata lor si bunavointa Maicii Domnului, fetele obisnuiau sa poarte in san un fir de naprasnic sau feriga, in functie de zona. Se crede ca aceasta planta a fost harazita de Maica Domnului cu puterea de a aduce dragostea celei care o poarta de aceasta sarbatoare.

In anumite parti ale tarii, fetele obisnuiesc ca in noaptea de 14 spre 15 sa isi puna un fir de busuioc proaspat sub perna pentru ca Maica Domnului sa le dezvaluie chipului celui ales in vis si astfel sa il recunoasca mai usor atunci cand il vor intalni.

Tot pe 15 august se sarbatoreste si ziua Marinei, Fecioara Maria fiind considerata protectoarea marinarilor.

Credite foto homepage: Anna Omelchenko / Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri