, 30 Noiembrie -0001 publicat în Lifestyle 408 share-uri

"Postul e vechi si incepe odata cu omul. E prima porunca de stapanire de sine." Citeste ce spunea Arsenie Boca, marele duhovnic al Romaniei, despre post si semnificatia acestuia!

Ne aflam in postul Pastelui, postul ce precede Sarbatoarea Sfanta a Invierii Domnului. Poate de aceea nu exista o perioada mai buna de a asculta si de a intelege cuvintele pe care Arsenie Boca, unul din marii duhovnici si parinti spirituali ai Romaniei, ni le-a transmis referitor la post. Iata ce spunea Arsenie Boca despre post in lucrarile sale „Cuvinte vii” si „Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul si diavolul”.

Arsenie Boca: Despre Post

“Postul e vechi si incepe odata cu omul. E prima porunca de stapanire de sine.

Invierea Mantuitorului din morti e o lucrare asa de mare incat covarseste toata mintea si nu poate intra in suflet necredinciosilor si nici in trupul patimas. De aceea trebuie post, caci cu Invierea Mantuitorului din morti marturisim si invierea noastra si invierea lui Dumnezeu in noi.

Postul, prin urmare, este o lupta aspra cu insusi trupul tau. Daca birui, bine iti va fi, iar daca nu, sa stii ca toate relele de la stomac incep, iar relele sunt patimile. De aceea, postul are urmatorul rost: sa curateasca trupul pana acolo incat sa nu mai fie nici o piedica pentru suflet.

Nu postul ne mantuieste, ci darul lui Dumnezeu. Nu osteneala ne mantuieste, ci mila Tatalui. Dar osteneala fa, ca altfel nu vine Mila.

O alta mare pricina din care oamenii nu pot posti este din aceea ca postul este inca si un dar al omului catre Dumnezeu si un dar al lui Dumnezeu catre om. Si este scris: cand aduci darul tau, mai intai te impaca cu vrajmasul tau sau cu fratele tau, si apoi vino si adu darul tau. Daca tu nu ierti, nici Dumnezeu nu te iarta pe tine si nici darul tau nu se primeste, si fara sa-ti ajute Dumnezeu nu poti face nimic. Asadar, cine nu poate ierta nu poate nici posti. Tineti minte!

Nu e de ajuns sa nu mananci carne. Iata ce ne invata Iisus: mai intai Insusi a postit. Nu i-a trebuit, dar va zice candva: „Pilda de viata v-am dat voua!” Deci noua ne trebuie post, pentru infranarea patimilor, pentru subtierea mintii, pentru sporirea in noi a Duhului Sfant, care ne descopera caile mantuirii.

Postul ne ajuta sa intelegem rosturile mai mari ale lui Dumnezeu cu omul. El e un toiag de drum prin viata aceasta cu trup pieritor spre veacul viitor, in care trebuie sa ne desprindem de aici.

Dar sa nu tinem postul intr-un inteles ingust. Caci sunt unii care cred ca a nu manca carne, si cele asemenea, ar fi tocmai de ajuns ca sa se cheme ca ai postit. Nu mananci carne de porc, dar carne de om mananci: clevetind, muscand cu gura, osandind cu vorba si ucigand cu gandul."

Arsenie Boca

* (extrase din „Cuvinte vii” si „Lupta duhovniceasca cu lumea, trupul si diavolul”)


Foto homepage: Post, cruce @ Shutterstock

Foto int: post, iubire @ Shutterstock
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri