Numarul 13: Ghinion, blestem sau destin favorabil?

12:04, 13 Aprilie 2012 publicat în Lifestyle118 share-uri

Care sunt interpretarile pe care le-a imbracat numarul 13 de-a lungul istoriei omenirii? Ce fel de simbol este 13 in Numerologie sau Tarot?

Numarul 13 in istorie

Numarul 13 apare ca simbol pentru prima data in Mitologia Scandinava, atunci cand in cinstea zeului Baldur din Valhalla (zeul caintei, al bunatatii si puterii nobile) se tine un banchet la care participa, pe langa cei 12 zei scandinavi, si Loki (ce initial fusese neinvitat), un zeu sarlatan. Pana la incheierea banchetului, Baldur este asasinat de catre Hoor care primise pe ascuns o sabie magica de la Loki.

La fel, simbolismul intunecat al lui 12 13 are radacini si in Crestinism, Cina cea de Taina fiind adeseori asociata cu acest numar. Aici, cei 12 discipoli impreuna cu Mantuitorul (formand un grup de 13) se strang pentru o cina ce se va dovedi a fi ultima de acest fel. 13 reprezinta in cazul de fata o prevestire a evenimentelor ce vor urma dupa intalnire.

Citeste si:
În Grădina Raiului: 20 Cele mai frumoase peisaje și câmpuri cu...
În Grădina Raiului: 20 Cele...

In acelasi spirit, vineri 13 reprezinta o zi neagra deoarece se spune ca Cina cea de Taina a avut loc exact la aceasta data. Mai mult, pe data de 13 (vineri), insa in anul 1307, Ordinul Cavalerilor Templieri a fost distrus, membrii acestuia fiind arsetati de regele Filip al Frantei.

Ii putem considera pe Iuda sau Loki figuri ale cifrei 13 si astfel sa consideram numarul 13 ca fiind aducator de ghinion. Cu toate acestea, putem compara 13 cu entitatile luminate de la cina/banchet, precum Hristos sau Baldur, capatand o perceptie pozitiva asupra simbolismului ascuns de numarul 13, si anume:

Citeste si:
Ora Pământului 2021: o serie de evenimente online vor reuni încă o...
Ora Pământului 2021: o serie...

• evolutie spirituala

• ascensiune

• reinsufletire

In Grecia Antica, Zeus era al 13-lea zeu, considerat a detine puterea suprema. Iata care sunt asocierile simbolice intre numarul 13 Zeus:

• putere

• intregime

• perfectiune

• calitate desavarsita

• succes

In Egiptul Antic, numarul 13 este strans legat de Osiris (zeul suprem al vietii, mortii si un puternic simbol solar). Acesta a fost ucis de fratele sau, Typhon, care i-a taiat trupul in 14 bucati, pentru a nu putea fi reintregit de Isis, sotia lui Osiris, si readus la viata. Partile din trupul zeului au fost imprastiate pe tot Pamantul. Numai 13 au putut fi gasite, a 14-a fiind mancata de pestii din mare. In mod simbolic, mitul egiptean afirma ca numarul 13 este un precursor al perfectiunii desavarsite.

Tot in credinta egipteana antica, scara ce duce spre eternitate are 13 trepte, spunandu-se ca pe ultima dintre ele sufletul atinge spiritualitatea pura.

Calendarele egiptean si babilonian aveau 13 luni. De aceea, numarul 13 poate fi asociat cu trasaturi precum:


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri