1 Martie 2012 publicat în Lifestyle 308 share-uri

1 Martie, prima zi de Primavara, este ziua in care sarbatorim soarele si recapatarea puterii lui, reinvierea naturii si bucuria de a trai. De Martisor sarbatorim puritatea si dragostea, femininul si masculinul, viata si moartea etc. Iata cateva din traditiile si superstitiile romanesti pentru ziua de 1 martie.
Astazi, in majoritatea zonelor din tara, femeile poarta martisoare in piept sau legate la mana. El se prinde in zorii zilei de 1 martie, inainte ca soarele sa rasara. Traditia spune ca persoana respectiva trebuie sa poarte martisorul pana pe 9 martie, fie toata luna, fie pana la sabatoarea Floriilor sau pana cand va vedea un copac inflorit. Astfel va avea noroc tot anul iar zilele ii vor fi frumoase si luminoase ca cele de primavara.

Cine poarta Martisor?

In general, pe 1 martie, femeile primesc martisoare de la barbati. In Moldova insa, barbatii sunt cei care primesc martisoare de la femei. Se spune ca gestul daruirii unui martisor este incarcat de semnificatii. Pe vremuri, baietii le ofereau martisoare numai fetelor pe care le iubeau. Oferirea unui martisor indeamna la intelegere, armonie si voie buna.

Se mai spune ca, daca martisorul este dat jos inainte de vreme, este un semn al ghinionului. Dupa ce el este dat jos, nu se arunca, ci se prinde in ramurile unui pom fructifer pentru a-i aduce belsug.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. PetExpo, cel mai important târg dedicat animalelor de companie, are loc între 19-21 Mai la ROMAERO Băneasa Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate

In perioada 1-9 martie, fiecare femeie sau fata isi alege Baba pentru a vedea ce fel de an vor avea. Se spune ca, la fel cum este ziua Babei tale, asa va fi tot anul tau. Ziua Babei se alege in functie de ziua nasterii. De exemplu, daca esti nascuta pe 3, Baba ta va fi pe 3. Potrivit legendei, in zilele Babelor, Baba Dochia obisnuieste sa toarca si sa isi dea jos cele 9 cojoace cu care se protejeaza de frig in cele 9 zile. In aceste zile, femeile nu trebuie sa toarca daca nu vor sa aduca asupra lor furia Babei Dochia.

Martisorul, sarbatoare in jurul lumii

Bulgaria


Nu numai romanii sarbatoresc venirea primaverii. Pe 1 martie, vecinii nostri bulgari sarbatoresc Martenita. Oamenii poarta podoabele impletite din ata alba si rosie de pe 1 pana pe 30 martie sau pana cand vad o barza, o randunica sau un copac inflorit. Se spune ca bulgarii poarta asnurul cu rosu si alb pentru ca vor sa o imbuneze pe Baba Marta, o batrana tafnoasa si schimbatoare la fel ca primele zile de primavara.

Sursa foto: Wikipedia


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri