Te trezesti dimineata si te uiti in oglinda. Observi ca mustata a inceput sa apara desi te-ai epilat acum cateva zile.
Ovarul Polichistic

Acesta este o cauza foarte comuna a hirsutismului. Apare insotit de alte simptome cum ar fi acneea, ciclu menstrual neregulat, infertilitate si obezitate. Femeile cu Ovar Polichistic au risc crescut sa dezvolte boli coronariene sau diabet mai ales odata cu inaintarea in varsta. Ovarul Polichistic este dignosticat de obicei la varsta matura, dar simptomele pot aparea in adolescenta. Un test de sange poate indica o dereglare hormonala.

Medicamente - care pot cauza o pilozitate excesiva

- Phenytoin (Epanutin) folosit in epilepsie
- Cyclosporin folosit de regula dupa transplant de rinichi si in artrite
- Medicamete folosite la culturism i.e. ‘Steroizi anabolzanti’
- Minoxidil - folosit pentru tensiune arteriala mare si in cazul tratamentuli calvitiei
- Productia excesiva de hormoni androgeni

Toate femeile produc mici cantitati de androgeni (‘hormoni masculini’) in glandele suprarenale, in ovar si in tesuturile muscular si adipos. Hirsutismul se dezvolta daca unul sau mai multi din acesti producatori isi creste secretia de androgeni.

Hiperplazie adrenala congenitala

In unele cazuri, destul de rare, hirsutismul poate fi cauzat de o problema in secretia de cortizol (steroidul natural) a glandelor suprarenale. Ca rezultat al incercarii organismului de a rezolva aceasta problema, glandele suprareale maresc productia de androgeni. Aceasta conditie este numita Hiperplazie adrenala congenitala si este de natura genetica. De regula nu este descoperita mai devreme de varsta pubertatii. Tratamentul consta in compensarea lipsei de cortizol prin administrarea unor mici cantitati de steroizi.

Ce investigatii sunt necesare?

In primul rand testele de sange sunt necesare pentru verificarea nivelului hormonilor masculini si feminini. Ocazional alte teste hormonale mai amanuntite pot fi necesare si de asemenea o ecografie a ovarelor si o tomografie computerizata a glandelor suprarenale.

Tratamente disponibile

1. Tratament Cosmetic

-Decolorare
-Creme depilatoare
-Ras: in mod contrar opiniei populare, rasul nu conduce la intarirea firului de par. Aparatele electrice sunt mai bune decat metoda umeda pentru ca irita mai putin pielea. Epilatul cu ceara epilatoare smulge parul din radacina; trebuie repetat regulat

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri