Te trezesti dimineata si te uiti in oglinda. Observi ca mustata a inceput sa apara desi te-ai epilat acum cateva zile.
-Electroliza - poate duce la inlaturarea permanenta a parului nedorit, dar dureaza foarte mult si este mult mai scumpa.
-Terapia cu laser este mai noua si se afla inca sub investigatie.

2. Tratament Medical

Tratamentul medicamentos poate ajuta la incetinirea cresterii parului nedorit; firele de par devin mai subtiri si astfel sunt mai putin vizibile. De obicei tratamentul medicamentos da roade vizibile in timp chiar dupa un an de zile si trebuie continuat cativa ani pentru a fi eficace. Totusi, in cele mai multe cazuri hirsutismul se reinstaleaza odata ce tratamentul este intrerupt. Aceste medicamente nu pot fi luate "dupa ureche" ci numai la recomandarea medicului si chiar si atunci numai dupa o serie de analize. Va prezentam cu titlu informativ cateva dintre medicamentele care v-ar putea fi recomandate de medic:

-Dianette

Acesta contine estrogen (hormon feminin - gasit in pilulele contraceptive) si o mica doza de Ciproteron (are o actiune anti-androgena - a se vedea mai jos). Acest medicament nu este potrivit pentru oricine, in special pentru femeile mai in varsta. Are efecte secundare cum ar fi sangerari intre perioadele ciclului, sani mai moi, dureri de cap, greata, in special in primele luni de administrare.

-Ciproteron (anti-androgen).

Acest medicament anti-androgeni combate hormonii masculini. Este obligatoriu sa nu se lase o sarcina mai devreme de 6 luni de la intreruperea tratamentului cu anti-androgeni pentru ca ei pot cauza dereglari severe ale fetusului. Ciproteronul este disponibil in doze mai mari si mai eficace decat doza care se gaseste in Dianette. Principalul dezavantaj este ca dozele mai mari pot avea efecte adverse incluzand cresterea in greutate, depresia, pierderea apetitului sexual. Doze mai mari sa nu se foloseasca decat in cazuri de hirsutism sever.

-Spironolactona este un diuretic slab care are o oarecare activitate anti-androgenica. Ca si Ciproteronul, trebuie administrat impreuna cu o pilula contraceptiva pentru a evita o sarcina. Efecte secundare pot aparea cum ar fi sani moi si ciclu neregulat.

-Metformin

Acest medicament este folosit in mod normal in tratamentul diabetului. In ultimii ani s-a aratat ca este benefic pentru femeile avand sindromul ovarului polichistic si care au probleme metabolice similare cu bolnavii de diabet si de asemenea care au o probabilitate mai ridicata de a dezvolta un diabet mai tarziu in viata. Efectele adverse ale Metformin-ului sunt greata, crampe abdominale. Eficienta sa in tratamentul hirsutismului este inca sub evaluare.

Un articol de Livia

Sursa: Healthy.ro

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri