13 Octombrie 2021 publicat în Frumusete 21 share-uri

În urmă cu ceva timp, în cadrul unui eveniment Notino x Maison Margiela, am avut plăcerea de a cunoaște online pe Louise Turner, unul dintre cei mai talentați și cunoscuți parfumieri ai lumii. Ne-a cucerit cu efervescența personalității sale, cu pasiunea și know-how-ul cu care vorbește despre lumea fermecată a parfumurilor, la fel cum iconicul parfum Maison Margiela Lazy Sunday Morning ne-a cucerit definitiv simțurile prin nuanțele de prospețime, fluiditate și curat pe care le transmite.

Louise Turner este parfumier la Givaudan din anul 2000 și a creat zeci de parfumuri pentru cele mai mari case de modă și branduri ale lumii precum Roberto Cavalli (Paradiso), Carolina Herrera (Good Girl), Nina Ricci, Chloé (Love), Dior (Fahrenheit 32 pentru bărbați), Jimmy Choo (Blossom) sau Versace, dar și parfumuri unice, de nișa.

Creativitatea nu are limite în acest univers al aromelor în care notele, strălucirile, melanjul de tonuri și subtilități olfactive, rafinamentul, amintirile și asocierile ne conduc într-o buclă atemporală unde starea de bine este regină atunci când rezonezi cu parfumul pe care îl porți.

Stând de vorbă cu Louise Turner în cadrul unui interviu acordat în exclusivitate revistei Garbo, am avut ocazia de a afla câteva din secretele vieții și profesiei de parfumier de rang internațional. Astfel, am aflat că fiecare parfum în sine este o întreagă poveste, iar crearea lui este despre inspirație, descoperire și multă muncă. Vă invităm însă să aflați chiar de la Louise Turner ce anume o inspiră, ce presupune crearea unui parfum memorabil, care sunt aromele sale preferate și multe alte mici detalii din industria parfumeriei de renume internațional...

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Endometrioza - boala pentru care diagnosticarea corectă poate să dureze chiar si 7-12 ani

Garbo.ro: Când ai luat pentru prima oară contact cu adevărat cu lumea și industria parfumurilor, când ți-ai dat seama că aceasta este “menirea” ta?

Louise Turner: Îmi place să cred că am “dat” peste parfumerie și că a fost o întâlnire a destinului momentul în care am găsit un job studențesc sezonier care presupunea cercetare de piață în cadrul unei companii producătoare de parfumuri (chiar lângă locul în care am crescut, în sudul Angliei). A fost un fel de revelație pentru mine – am știut imediat că vreau să încerc și să devin parfumier.

Te-ai gândit vreodată să alegi un alt drum în carieră?

De fapt, înainte de întâlnirea mea cu lumea parfumurilor, începusem o școală medicală și mă pregăteam să devin dentist, dar mi-am dat seama că nu îmi doresc deloc acest lucru!!!

De ce anume este nevoie pentru a transforma pasiunea pentru parfumuri într-o poveste de iubire pe termen lung și o carieră uimitoare? Cum reușești să rămâi îndrăgostită de ceea ce faci?

Cred că lucrul care continuă să mă fascineze și astăzi este procesul creației – există atât de multe posibilități și întotdeauna îmi vin idei ale lucrurilor pe care mi-ar plăcea să le creez…. Rezultatele nu sunt niciodată așa cum ți le imaginezi inițial astfel încât întotdeauna DESCOPERI – nu știi niciodată cu adevărat și acest lucru îmi menține interesul față de ceea ce fac.

Care este secretul unui parfum bun? Putem spune despre un parfum că este un “parfum bun” sau un “parfum rău”? Cum ne putem ajuta simțurile și “nasul” astfel încât să identifice și să aleagă parfumul potrivit pentru noi?

Este foarte dificil să spui ce este un parfum bun sau ce este un parfum rău. Este foarte subiectiv și fiindcă avem cu toții anumite sensibilități și preferințe, ne plac sau nu ne plac anumite mirosuri, putem mai degrabă vorbi despre parfumuri pe care le apreciem și parfumuri pe care nu le apreciem… Cum să îl alegi pe cel potrivit nu este ușor fiindcă există prea multe opțiuni la îndemană și poate fi provocator să găsești aroma perfectă. Consider că cel mai bine este să îți urmezi instinctele și să ai încredere în simțul mirosului – oferă-ți timp ca să descoperi ce îți place cu adevărat.

De ce ar opta cineva pentru un parfum de nișă în locul unui parfum convențional?

Parfumeria de nișă este un segment de piață care evoluează din ce în ce mai mult - presupun că putem include aici parfumuri care au tendința de a fi dezvoltate în mod diferit față de parfumeria convențională, cu un mesaj olfactiv mai direct. Poate că oamenii care aleg parfumurile de nișă caută ceva diferit, un ceva pe care simt că nu îl pot găsi pe piața obișnuită.

Mintea umană tinde să asocieze unele mirosuri cu anumite amintiri. Știm că ai crescut în Kent, Anglia. Cum miroase copilăria pentru tine, care sunt acele mirosuri care îți amintesc de acasă?

Mirosul de caprifoi care crește în grădina mea, mirosul de lemn ars și mirosul de parfum Opium (mama mea purta des acest parfum).

Ce anume te inspiră în crearea unui parfum și a formulei sale? Ai anumite ingrediente preferate?

Inspirația vine din foarte multe surse și foarte diferite – natura mă inspiră în mod special și mă străduiesc adesea să creez ceva la fel de bun precum l-a creat ea. Iubesc iasomia arabă (Jasminum sambac) și mirosul de sămânță de ambrette (Abelmoschus moschatus) – acesta din urmă aduce un pic cu mirosul de mosc aromat cu ulei de trandafiri – aproape un parfum în sine).

Care a fost sursa ta de inspirație atunci când ai creat Maison Martin Margiela Lazy Sunday Morning, unul din parfumurile tale iconice?

Maison Martin Margiela Lazy Sunday Morning este inspirat de ideea cearșafurilor albe și curate de bumbac, de textura lor ușoară și fluidă, de moliciunea acestora atunci când îți mângâie pielea.

Dacă ai putea aduna toate amintirile tale frumoase într-un singur parfum, cum ar mirosi acesta?

Ar fi cu adevărat dificil și nu sunt sigură că nu ar fi un surplus de prea multe lucruri care nu ar oferi un mesaj clar… Aș spune mai degrabă că ar fi mai ușor să ai capitole ale celor mai frumoase amintiri. De exemplu, copilăria ar fi caprifoi și lemn ars, fiica mea –mirosul pielii ei când era bebeluș, diferitele țări pe care le-am vizitat și care m-au inspirat…. pur și simplu există prea multe momente care să încapă într-un singur parfum!

Cum se naște un parfum memorabil? Cum ai caracteriza întregul proces al creării unui parfum? Cât de mult este dragoste, cât inspirație/ intuiție, cât de mult tehnică și chimia amestecului?

Fiecare parfum are propria poveste… De obicei, începe cu o idee simplă, plec de la ceva ce mă inspiră sau îmi place pur și simplu … apoi încerc să creez arome care exprimă ideea respectivă.

Acesta este primul și cel mai important moment: cel al alegerii ideii.

Apoi urmează procesul transformării acestui pas într-un parfum frumos pe care oamenii să își dorească să îl poarte! Aceasta este cea mai îndelungată și mai laborioasă parte a procesului, cu multe modificări uneori (pot fi și 1500-2000 de modificări) până când ajung la punctul de final (acesta este determinat de influențe externe întrucât pentru un parfumier un parfum nu este niciodată finalizat cu adevărat!)

Cred că un parfum este o muncă din iubire – este 1% inspirație și 99% “transpirație”. În fiecare parfum se investește multă muncă.

Plecând de la 5 dintre aromele și ingredientele tale preferate de parfum, cum ți-ai descrie personalitatea?

Energică (mandarină integrală drept calitate strălucitoare), tenace (Nirvanolide – o aromă captivantă de mosc), pozitivă (iasomia), hotărâtă (vetiver) și fidelă față de mine însămi (piperul negru).

De care dintre parfumurile tale ești cel mai atașată?

Nu este ușor să aleg un parfum preferat, consider că trebuie să îmi placă toate parfumurile pe care le creez – cu toate acestea, sunt unele care vor îmi vor rămâne pentru totdeauna in suflet drept amintiri nostalgice și fericite. Personal, îmi plac în mod deosebit notele florale și de mosc așa că îmi plac Lazy Sunday Morning & Love, Chloé.

Pe www.fragrantica.com puteți descoperi parfumatele creații ale lui Louise Turner

Copyright foto Louise Turner: Givaudan


Sunt redactor Garbo de ceva timp (probabil o crâmpeie în infinitatea universului) și o mică parte din identitatea mea se regăsește și în această căsuță virtuală a lucrurilor frumoase. Am absolvit Facultatea de Litere și...

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri