14 Ianuarie 2014 publicat în Frumusete 23 share-uri

Dr. Viviana Iordache Medic Specialist Dermatolog Fondator Dermalife - Centrul de Excelenta in Dermatologie si Medicina Estetica, Membru fondator si trezorier al Societatii Romane de Medicina Estetica si Dermatologie chirurgicala din 2001, membru al Societatii Romane de Dermatologie din 1996, membru al Societatii Europene de Dermatologie din 2003, Membru al Academiei Americane de Dermatologie din 2009, membru al Uniunii internationale de medicina Estetica in 2005.

Vergeturile sunt unele din cele mai inestetice si frecvente probleme cutanate. Multa vreme s-a crezut ca vergeturile reprezinta doar consecinta variatiilor de greutate, desi sunt multe exemple de femei care la nastere au variat 20-30 kg si nu au nici o vergetura, dar si fete de 16-20 de ani suple cu pielea plina de vergeturi. Abia in ultimii ani s-a aflat ca vergeturile reprezinta o cuplare proasta pe receptorii Gonadotrofinei Corionice (de unde si asocierea mai frecventa cu sarcina) si ca orice modificare majora hormonala : boli ovariene, administrare de hormoni (inclusiv contraceptive) pot favoriza aparitia lor. De aceea, spre marea lor mirare baieti tineri care au facut exercitii si au luat suplimente pentru sala sunt plini de vergeturi pe brate, spate sau piept.

Medical, vergetura este o ruptura profunda in straturile de elastina ale dermului profund. Ea se vede "prin piele" si nu poate fi tratata prin mijloace clasice : creme, lotiuni, impachetari, mezoterapie, peelinguri chimice sau lasere slabe.

Ca aparitie sunt 2 tipuri de vergeturi :
1. Vergeturi crude, rosii, vinetii. Sunt recente, culoarea e data de proliferarea colagenului care mai lupta sa repare ruptura (ca la cicatrici). Reprezinta un semn bun , pot sa fie influentate cu tratamente laser de stimulare a colagenului .

2. Vergeturi albe, sidefii. Sunt vechi arareori recente, colagenul a cedat si reprezinta o vergetura stabila, greu de influentat. Abia de cativa ani FDA-ul (in urma studiilor medicale), a aprobat radiofrecventa subablativa combinata sau nu, cu radiofrecventa cu laser ca singurul tratament cu rezultate bune pe vergeturi.

Pentru prevenirea aparitiei vergeturilor hidratarea este importanta, o piele hidratată este mai elastică şi are o capacitate mai mare de regenerare. În ceea ce priveşte dieta, sunt indicate alimente bogate în proteine (ouă, lactate), zinc, vitamina A şi C (morcovi, citrice etc).
Folosirea de creme emoliente ar trebui să fie o rutina indispensabila in timpul sarcinii si chiar al cresterii (adolescentă); acestea nu pot preveni in totalitate vergeturile, dar cresc tonusul si elasticitatea cutanata.
Intotdeauna a fost o provocare pentru medici sa trateze vergeturile. Astazi in Clinica Dermalife tratarea vergeturilor se realizeaza cu platforma eMax . Pretul unei sedinte este de 250 euro si sunt necesare 4 sedinte realizate la 4-6 saptamani.
De retinut! Cand observati ca apar vergeturi, consultati cat mai repede un medic dermatolog. Cu cat tratamentul incepe mai devreme cu atat tratarea este mai rapida.

In fotografie este rezultatul tratamentului pentru o persoana tanara, care a ramas cu vergeturi dupa nastere, a fost tratata pe jumatate de abdomen cu 4 sedinte eMax.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri