28 August 2020 publicat în Familie 42 share-uri

Câteva sfaturi pentru a-ți ajuta micuțul să iasă din zona de confort, pregătit mai ceva ca Jack Sparrow să cucerească lumea!

Primele semne de timiditate apar între șase și opt luni, atunci când copilul luat în brațe de străini începe să plângă, găsindu-și liniștea doar în brațele persoanelor apropiate lui. Psihologii consideră timiditatea o formă de atașament care, scăpată de sub control, nu poate aduce decât deservicii viitorului adult.

Cu toate acestea, cei timizi sunt persoane extrem de sensibile și empatice. De altfel, orice punct slab poate să fie transformat într-unul benefic dacă este conștientizat la timp. Ca părinte care are un copil timid, acceptarea și educarea lui în a-și modela această trăsătură de personalitate poate să reprezinte un punct de cotitură care să-l ajute în viața de zi cu zi.

Iată câteva sfaturi pentru a-ți ajuta micuțul să iasă din zona de confort, pregătit mai ceva ca Jack Sparrow să cucerească lumea.

Nu-i nega personalitatea

Probabil una dintre cele mai dureroase greșeli pe care le poți face ca părinte este să îi creezi copilului sentimentul de inferioritate față de ceilalți. Poate nu îți dai seama, dar etichetările de genul „El/ ea este mai rușinoasă” sau „El/ ea este mai timidă”, rostite în fața altor copii sau a unor persoane străine, aduce un defavor major acestuia. Ca părinte, trebuie să-i crești stima de sine prin încurajări frecvente, nu să îl provoci în mod greșit să se compare cu cei de lângă el. Apare sentimentul de jenă care, dacă nu este dozat corect, aduce frustrări grave copilașului.

Timiditatea este o formă de atașament, așa că fii cu băgare de seamă la modul în care te comporți față de cel mic și, cel mai important, care este sursa timidității lui. De la tine pornește totul, deci educă-ți la rândul tău încrederea în sine pentru a putea crește un copil care să creadă în forțele proprii.

Apreciază-l

Fiecare om are aptitudini și talente unice care, atunci când sunt valorizate, îl pot duce pe culmile succesului. Există, cu toate acestea, un secret: muncă asiduă! Observă de mic ce anume preferă copilul să facă, care sunt activitățile pe care le întreprinde cu drag, apoi încurajează-l să și le dezvolte, să le ducă la următorul nivel. Cuvintele sunt magice, de aceea te sfătuim să-l motivezi verbal ori de câte ori este cazul. Vorbe precum: „Ești talentat/ă!”, „Poți să faci asta…!”, „Ești deștept/ă!” sunt aur pur pentru mintea și sufletul celui mic.

Mici cadouri – precum un ursuleț de pluș, o carte pe care și-o dorește de mult timp sau o bratara aur copii – sunt câteva detalii care îi pot aduce bucurie în sufletul său de copil.

Ajută-l să socializeze

Imediat ce împlinește trei ani integrează-l în colectivitate și du-l la grădiniță. Este important pentru dezvoltarea emoțională și socială ca acesta să cunoască copii de vârsta lui cu care să se joace. Încurajează-l să își facă prieteni între cunoștințele de familie sau micuții pe care îi întâlnește la locul de joacă. Lasă-l liber și oferă-i șansa de a-și alege amicii. Tu fii alături de el din spate, susținându-l și ghidându-l neîncetat.

Un alt lucru important este să interacționeze cu adulții din jur. Lasă-l pe cel mic la bunici, în brațe la mătușa sau la cea mai bună prietenă a ta, astfel își va dezvolta abilitățile de comunicare.

Nu în ultimul rând, al tău prichindel trebuie să învețe cu discernământ, prin ajutorul tău, că cei din jur nu reprezintă o amenințare pentru el. Educă-l să aibă grijă la ce se întâmplă în jurul lui, dar nu cu naivitate, ci cu responsabilitate.

Dacă simți cumva nevoia de a cere sfaturi despre cum să procedezi pentru a elimina timiditatea copilului, te poți adresa consilierului școlar și învățătorului. Aceștia te vor sprijini în a contura o soluție colectivă care să-i ofere încredere și curaj în propriile forțe. Ai nevoie de ajutor în acest demers, deci nu ezita să-l ceri la nevoie.

Sursă foto: de Daria Obymaha, de la Pexels


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri