28 Martie 2014 publicat în Familie 2 share-uri

Bunicii sunt uneori primii profesori cand vine vorba de sfaturi financiare, acestia trecand prin perioade dificile din punct de vedere economic, precum Marea Criza, Al Doilea Razboi Mondial sau perioada de tranzitie de dupa Revolutia din 1989.

De asemenea, bunicii reprezinta si un model financiar, in conditiile in care, in pofida veniturilor modeste, isi platesc obligatiile financiare la timp si reusesc sa economiseasca si bani pentru copii si nepoti. Din aceste motive, atunci cand suntem intr-o dilema financiara si avem nevoie de sfaturi si de sustinere putem apela oricand la bunicii nostri.

Mai jos avem 5 sfaturi pe care specialistii KRUK Romania le-au aflat de la bunicii lor, pentru a avea o viata financiara linistita:

1. Rasplateste-te singur

Foto: Cuplu senior fericit, Shuterstock

Este foarte important ca atunci cand iti primesti salariul, primul lucru pe care sa-l faci este sa te rasplatesti singur. Pune deoparte intre 5 si 10% din bani pentru ca nu stii niciodata cand o sa ai nevoie de aceste fonduri, in cazul unei situatii urgente sau pentru a-ti satisface o alta nevoie. In plus, faptul ca ai niste bani deoparte te face mai sigur pe tine din punct de vedere financiar.

2. Tine un calendar al datoriilor

Pentru a-ti plati la timp facturile la utilitati, intretinerea sau ratele la banca, noteaza datele scadente intr-un calendar. In felul acesta poti avea o evidenta exacta a lor si iti vei putea gestiona mai bine cheltuielile neprevazute.

3. Prioritizeaza cheltuielile

Toate nevoile sunt importante, iar pentru a le indeplini, in cele mai multe cazuri, ai nevoie de bani. Din pacate, de-a lungul unei luni nu le poti satisface pe toate, astfel ca este vital sa le prioritizezi. Nu te arunca la cheltuieli care iti depasesc bugetul lunar, iar atunci cand trebuie sa faci unele care implica bunuri de folosinta indelungata, precum un frigider, o masina de spalat sau un televizor, incearca sa pui niste bani deoparte inainte de a merge la cumparaturi.


Foto homepage:
bunica, bani via Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri