Majoritatea adolescentilor utilizeaza Internetul in scopul socializarii (91%) si descarcarii de muzica si alte materiale (82%). In privinta riscurilor folosirii internetului adolescentii identifica, la nivelul primei optiuni, materialele pornografice (aproximativ 93%). 18% dintre adolescenti afirma ca transmit informatii personale pe internet catre alte persoane, iar 14% poarta discutii cu persoane necunoscute.

-In privinta duratei de utilizare a internetului de catre copii, jumatate dintre parinti afirma ca acestia il utilizeaza maxim 1 ora pe zi, in timp ce din chestionarele aplicate copiilor a rezultat ca durata medie de utilizare depaseste 3 ore/zi. Aceasta arata ca parintii cunosc intr-o mica masura cat timp si unde folosesc copiii internetul.

-Datele confirma faptul ca in general pentru copii parintii se implica mai mult in controlarea modalitatilor in care acestia utilizeaza internetul, in timp ce pentru adolesceti acest control, scade, ceea ce ii poate expune riscurilor. Aceasta situatie este prezenta desi parintii sunt constienti ca tocmai adolescentii sunt cei mai expusi online.

-Un pas in cresterea sigurantei online a copiilor este ca parintii sa discute cu acestia despre teme cu acest subiect. Din raspunsurile parintilor reiese ca cei mai multi au discutat cu copiii lor despre pericolele ascunse pe care le poate avea internetul si despre cum trebuie sa se comporte atunci cand navigheaza online. Folosirea unei parole atunci cand navigheaza pe internet este mentionata de putin peste jumatate dintre parintii care au raspuns la aceasta intrebare in timp ce aproape jumatate dintre acestia au discutat despre tema nerespectarii drepturilor de autor.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Stresul scolar la copii – sfaturi si recomandari Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! Ghid pentru alegerea mobilierului interior

-Doua treimi dintre parinti sustin ca discutiile cu copiii despre experienta legata de utilizarea internetului sunt prezente. Aceste discutii sunt mai frecvente in randul parintilor din grupa de varsta 31-40 de ani, care au copii de 7-10 ani, de sex feminin si cu studii superioare, fata de barbati, cu copii adolescenti, cu studii medii si care au mai mult de 50 de ani.

-Din raspunsurile parintilor reiese ca numai 2.6% dintre acestia cred ca navigarea pe internet i-a confruntat pe copii cu hartuirea sexuala, in timp ce 1 din 5 parinti considera ca copilul lor s-a confruntat cu site-uri ilegale. Analizand distributia raspunsurilor pe diferite categorii de respondenti se observa faptul ca ponderea raspunsurilor afirmative la aceste doua intrebari sunt mai mari in randul barbatilor, a celor de 41-50 de ani si creste cu varsta copiilor si nivelul de educatie al parintilor, acestia constientizand intr-o masura mai mare riscurile asociate navigarii pe internet.

Tipuri de aparate dentare: care este cel potrivit pentru tine? Pluto retrograd în Vărsător – 1 mai – 11 iunie 2023. Totul e bine când se TRANSFORMĂ cu bine! Cad unele lanțuri care ne țineau pe loc și ne luăm puterea înapoi Vitality Club dă startul sezonului estival de 1 mai cu evenimentul Grill & Chill

-Una dintre situatiile care ii expune in mare masura pe copii este aceea in care se intalnesc cu persoane pe care le-au cunoscut prin intermediul internetului, astfel ca din perspectiva actiunilor directe impunerea unei reguli prin care copiii trebuie sa le ceara acordul inainte de a se intalni cu astfel de persoane reprezinta o prima etapa. Marea majoritate a parintilor (82%) afirma ca pentru aceasta copiii trebuie sa le ceara acordul; cu toate acestea, 18% dintre parinti spun ca nu este nevoie sa le ceara acordul inainte de a se intalni cu prieteni pe care copilul i-a cunoscut online.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri