O carte ce trateaza modurile de exprimare a frumusetii, descoperind aventura cautarii frumusetii pe parcursul a 100.000 de ani.

Preistorie. La inceput... a fost frumusetea

Cautarea frumusetii precede Homo sapiens, afirma Pascal Picq, editorul stiintific al primului volum, “Preistorie”. Primele izvoare istorice arata ca aventura frumusetii este comuna tuturor speciilor de Homo. Descoperirea unor izvoare istorice a demontat teoria potrivit careia explozia simbolismului a avut loc in Paleoliticul tarziu, in Eurasia. Cu alte cuvinte, omul de Neanderthal avea simt artistic, estetic si capacitatea de a simboliza. Oricare ar fi originile frumusetii, aceasta notiunea nu putea sa apara decat intr-o societate capabila sa inteleaga relatia omului cu mediul inconjurator si cu oamenii de langa el.

Primii Homo sapiens din Africa si Orientul Mijlociu isi pictau corpurile cu pigmenti si purtau bijuterii, inca inainte de a ajunge in Europa. Cochilii gaurite si colorate cu ocru au fost descoperite recent in Maroc si Africa de Sud. O parte dintre acestea arata ca si cum au fost purtate pe una dintre parti, probabil ca bratari sau coliere sau poate cusute pe vesminte.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Top 10 cele mai frumoase grădini de trandafiri din lume O plimbare cu familia în oraș poate fi un risc major pentru sănătate: 10% dintre cancerele depistate în Europa sunt asociate cu poluarea 15 ani de fashion, lifestyle și o comunitate bine definită se sărbătoresc, în luna aprilie, la Băneasa Shopping City

Copyright Imagine: © Erich Lessing/ Akg-images

Predecesorii nostri pretuiau culorile, purtau ornamente si creau reprezentari artistice ale propriilor corpuri. Treptat a aparut si sistemul social care delimita cele doua sexe si stabilea o ierarhie sociala reflectata in manifestarile vizuale ale frumusetii. Homo sapiens dedica timp si energie considerabile pentru cautarea frumusetii, considerand ca este importanta atat in timpul vietii, cat si dupa moarte.


Antichitate. Frumusetea fizica.

Daca analizam civilizatiile antice, constatam ca frumusetea a avut un rol major in culturile acestora. Frumusetea este un concept esential care defineste identitatea. Este surprinzator cum modul de punere in valoare a corpului, manifestarea frumusetii exterioare si obiectele utilizate pentru a o reliefa variaza foarte mult de la un grup la altul, de la o cultura la alta. Nimic nu este atat de natural precum corpul, iar modul in care este valorificat defineste si diferentiaza culturile. Analiza diverselor civilizatii pare o calatorie inedita in lumea diversitatii. Soldurile late si structura usor supraponderala prezentate de statuetele reprezentand femeile din civilizatia indiana, staturile mignione reprezentate de figurinele egiptene si curbele atent reliefate din Grecia sunt doar cateva dintre diversele moduri de reprezentare a frumusetii in antichitate. Copyright imagine: © Leemage.

România, rata mortalității evitabile prin prevenție - a treia cea mai ridicată din UE SYMMETRICA investește peste 6 mil. € în panouri fotovoltaice Articol de Bogdan Maioreanu, analist eToro pentru România: Pasiunea pentru modă: colecționar vs. investitor în lux

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri