Regizat de Alex Brendea, PROFU’ spune povestea lui Dorin Ioniță, un profesor de matematică din Bistrița care iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditații în propriul apartament

Comunicat de presă

PROFU’, unul dintre cele mai premiate documentare românești din ultima vreme, se lansează în cinematografele din România începând cu 2 octombrie. Filmul a avut premiera în prezența echipei la Cinema Muzeul Țăranului din București în seara de joi, 1 octombrie, de la ora 20:00.

Regizat de Alex Brendea, PROFU’ spune povestea lui Dorin Ioniță, un profesor de matematică din Bistrița care iese din sistemul de învăţământ convenţional şi îşi deschide o clasă de meditații în propriul apartament, dotată cu scaune, bănci și chiar o tablă. Cel mai mare vis al său este să aibă o școală care nu se pliază pe sistemul tradițional de educație, un loc eliberat de tirania metodelor convenționale de predare. De-a lungul unui an școlar, îi urmărim efortul de a retrezi în elevi dragostea pentru învăţătură, oferindu-le nu doar lecții de matematică, cât lecții de viață.

Retail jobs

”Am fost unul dintre elevii Profului acum mai bine de zece ani, pe vremea când mă pregăteam de bacalaureat”, spune Alex Brendea, regizorul filmului. ”A fost profesorul, dar și mentorul meu. Am devenit prieteni și, dincolo de faptul că ne-a insuflat dragostea pentru matematică, ne-a oferit un loc în care să ne simțim acasă.”

Imaginea lui Dorin Ioniță l-a urmărit pe Alex Brendea peste ani și l-a determinat să facă un documentar despre el: ”Faptul că, în lumea asta materialistă, Profu’ alege să renunțe la un anumit confort ca să schimbe în bine viețile elevilor lui, depășind multe obstacole, este pentru mine o dovadă de umanitate”.

PROFU’ a fost încununat de succes anul trecut la Festivalul de la Jihlava (Cehia), unde a fost declarat cel mai bun documentar din Centrul și Estul Europei, juriul motivând că este ”un film esențial, care trebuie să fie văzut în toată lumea”; tot în 2019, la Astra Film Festival din Sibiu a câștigat premiul pentru cel mai bun documentar românesc.

Citeste si:
Tushar Advani, tânărul indian care ajută elevii români să...
Tushar Advani, tânărul indian...

Alex Brendea (33 de ani) are o bogată experiență ca director de imagine pentru mai multe filme documentare și de ficțiune, printre care ”Anul Dragonului”, produs pentru HBO România, ”Războiul Regelui”, ”Off the Beaten Track”, o coproducție Mobra Films și Ikandi Ireland, precum și documentarul ”Tatăl meu, Lucian Blaga” și lungmetrajul de ficțiune independent ”Ca niciodată: A fost odată”. PROFU’ este debutul său regizoral.

PROFU’ este o producție Luna Film, fiind distribuit în România de Transilvania Film.


Garbo - Arta de a trăi frumos!Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri