Un lucru e cert: timpul nu vindeca ranile. Corpul nu uita nimic. Am primit atingerea ta, mi-ai primit descatusarea de parca ne-am fi dat nastere unul altuia, agonizand. Dar nu suportam sa-mi fie rusine, te doream, te dorisem de unsprezece ani, iar acum eram niste canibali care-si inghiteau carnea si-si sopteau rugaciuni.

Romanul lui Kim Echlin relateaza povestea lui Anne Graves, o fata de 16 ani din Montreal, care-l intalneste pe Serey, tanar cambodgian fortat sa emigreze, asistent la universitate si solist intr-o formatie. Anne si-a pierdut mama la varsta de doi ani, ceea ce ii imprima fetei un sens al imediatului si o dorinta intensa de viata. Cei doi se intalnesc intr-un club de jazz si impart pasiunea pentru blues, singuratatea si nevoia de a zambi. intre ei se naste o mare iubire, in ciuda avertismentelor tatalui lui Anne, care intuieste ca, la un moment dat, Serey se va reintoarce in tara lui.

Atunci cand granitele Cambodgiei se deschid, Serey paraseste Canada cu dorinta de a-si regasi familia. Ramasa singura si fara nicio veste din partea iubitului ei, Anne incearca sa-si construiasca o noua viata, dar nu reuseste sa-l uite pe Serey. Invata limba khmera si, dupa unsprezece ani, se hotaraste sa plece in cautarea lui, intr-o tara pustiita de razboi.

Cei disparuti este istoria acestei iubiri proiectata pe fundalul regimului lui Pol Pot – supranumit «criminalul secolului» – liderul khmer care a preluat cu fanatism modelul chinez al lui Mao Zedong si a instaurat dictatura.

De la prima pagina, romanul ne poarta in lumea fascinanta a templelor, in miezul devastator al razboiului si in realitatea unei pasiuni pe care nu o poate stinge uitarea.

«Corpul nu uita nimic. (...) Am primit atingerea ta, mi-ai primit descatusarea de parca ne-am fi dat nastere unul altuia, agonizand. Dar nu suportam sa-mi fie rusine, te doream, te dorisem de unsprezece ani, iar acum eram niste canibali care-si inghiteau carnea si-si sopteau rugaciuni. Nu-mi era rusine, si nu mi-ar fi pasat nici dac-as fi stiut ca te pot avea doar pentru o noapte.»

«Kim Echlin reda literar o realitate ce sfideaza imaginatia.» - Literary Review of Canada

«Echlin are o voce literara fluenta si senzuala, imbinand imaginile cu maiestria cu care un muzician isi construieste armonia». - National Post

Kim Echlin este realizator de documentare, editor si profesor. Lucreaza si calatoreste in Europa, China, Insulele Marshall, Africa si Cambodgia. In prezent scrie si preda in Toronto. Printre cartile sale se numara Elephant Winter, Dagmar’s Daughter si Inanna. Ultimul ei roman, Cei disparuti, urmeaza sa fie tradus in 20 de limbi.

Autor carte: Kim Echlin; Traducere de Gabriella Eftimie

Colectia Fiction Connection, editura Trei


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri