Comunicat de presa TNB
Marti 31 ianuarie si miercuri 1 februarie, la ora 19.30, la Sala Amfiteatru a Teatrului National „I.L.Caragiale" au avut loc primele reprezentatii cu o noua premiera, „Baiatul din ultima banca" de Juan Mayorga (traducere din spaniola de Luminita Voina-Raut), adusa in scena de regizorul Theodor Cristian Popescu.
Piesa apartine unuia dintre cei mai importanti dramaturgi ai momentului, dublu laureat al Premiului National pentru Teatru in Spania natala, premii carora li se adauga numeroase alte distinctii importante. Autor incitant si surprinzator, Juan Mayorga este profesor de dramaturgie si filozofie la Real Escuela Superior de Arte Dramático din Madrid si are o dubla specializare, in matematica si filosofie (studii desavarsite printr-un doctorat).
Cat anume din piesa se bazeaza pe propria sa experienta de dascal si cat la suta este fictiune?
Spectacolul se construieste intr-o poveste despre adolescenta, cu accent pe problemele societatii contemporane. Un profesor de liceu le da elevilor sai un eseu pe tema "Cum mi-am petrecut ultimul weekend". Dar, cum tinerii isi epuizeaza viata in lucruri lipsite de orizont si de provocare, lucrarile sunt proaste. Cu o exceptie. Claudio, baiatul din ultima banca patrunde, intr-o tentativa voyeurista, in intimitatea familiei unui coleg. Ca un infractor abil, el se insinueaza in viata ei pentru a-si scrie lucrarea-foileton. Mixand subtil realitatea cu fictiunea intra intr-un joc periculos. Profesorul - maestru il sustine si ii cizeleaza talentul, devenindu-i complice.
"Baiatul din ultima banca" - o piesa despre oameni care au vazut prea mult, despre oameni care invata sa priveasca
"Baiatul din ultima banca" este o piesa despre maestri si discipoli; despre parinti si copii; despre oameni care au vazut prea mult si oameni care invata sa priveasca. O piesa despre placerea de a te amesteca in vietile altora si despre riscul de a confunda viata cu literatura. O piesa despre cei ce aleg ultima banca: aceea de unde se vad toate celelalte - dupa cum o defineste chiar autorul.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.