'Experienta mea a fost profund unica, asta e mai evident ca oricand. Nici macar nu ma pot baza pe propriile-mi simturi pentru a-mi da seama daca s-a intamplat cu adevarat. Imaginea e doar in mintea mea', scrie o jurnalista suedeza, dupa vizionarea spectacolului 'Preview', al coregrafului roman Manuel Pelmus.

Pe data de 9 aprilie cotidianul Svenska Dagbladet a recenzat ”preview” intr-un articol cu titlul ”Miscari in intuneric ce ne obliga sa vedem cu auzul”. Jurnalista Anna Ångström observa: ”Este vorba de un concept consecvent, ce sfideaza ideea superioritatii vazului de a percepe miscari, spatii si prezente pe scena. Astfel, ”preview” se potriveste ca o manusa in cadrul festivalul Almost out of sight, ce are loc la Weld. Suntem fortati sa ”vedem” cu auzul – un fel de corespondent al teatrului radiofonic in domeniul dansului.”Referindu-se la finalul spectacolului, Ångström remarca: ”In ropotele de aplauze scena e goala, la fel si scaunul. Protagonistul ne amageste pana la capat. Eu interpretez asta drept un comentariu la adresa pozitiei pe care o ocupa dansul contemporan in Romania regimului totalitar. Era invizibil”. 

Si cotidianul Dagens Nyheter s-a oprit asupra spectacolului lui Manuel Pelmus. Intr-un articol din 20 aprilie, Örjan Abrahamsson a recenzat trei dintre spectacolele din cadrul festivalului de la Centrul Weld: ”preview”, „Undertone” de Sidney Leoni si „My voice shall now come from the other side of the room” de Lundahl & Seitl: “Spectacolul solo ”preview” al romanului Manuel Pelmus, desfasurat in intuneric, este autentic din punct de vedere conceptual si se petrece in constiinta spectatorilor [...] ”preview” este o experienta remarcabila. Cu rafinament, Pelmus studiaza capacitatea publicului de a-si imagina ce face (sau, poate, ce nu face) el pe scena”.

In plan local, situatia Centrului National al Dansului, institutie care ar fi facilitat activitatea unor artisti ca Manuel Pelmus, ramane incerta...

Foto front si main:  By Evdokimov Maxim /Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri