22 Martie 2018 publicat în Cultura 50 share-uri

Aristotel, filosoful grec, a trait acum cu peste doua mii de ani in urma, dar gandirea lui continua sa ne influenteze si sa isi lase amprenta asupra culturii europene.

6. Aristotel - despre conducatorul bun

Acela care este un conducator bun, a foat mai intai condus.

E un principiu dovedit ca trebuie sa inveti sa asculti pentru a sti comanda. De aceea, maiestria conducerii nu este un act, ci o deprindere.Intotdeauna, ambele perspective ale unei situatii sunt cele care ne aduc cea mai multa claritate.

7. Aristotel - blandetea e o virtute

Cel bland nu se indreapta spre razbunare, ci mai cu seama catre iertare.

Iar blandetea este cu siguranta, o virtute a celui inteligent…


Imagine - portretul in marmura al lui Aristotel - copie romana, dupa originalul in bronz de Lysippos: Wikipedia

8. Aristotel - a ne iubi pe noi insine...

Omul bun se relationeaza cu aproapele sau ca si cu sine insusi.

Am putea sa ii iubim cu adevarat pe ceilalti daca nu am sti sa ne iubim pe noi insine? Am sti cum sa ne purtam frumos cu un alt om, daca nu am sti s ane protejam pe noi insine?

9. Aristotel - definitia iubirii

Cei a caror prietenie se intemeiaza pe virtute sunt animati de zelul de a-si face reciproc binele (acest lucru fiind propriu virtutii si prieteniei); or, o astfel de emulatie nu poate da nastere nici la reprosuri, nici la certuri, caci nimeni nu se poate supara pe cel care-l iubeste si-i face binele.

Aceasta este cu siguranta, o definitie foarte exacta a iubirii. A iubi este atunci cand cei implicati in relatie isi fac si isi vor bine unii celorlalti.

10. Aristotel - despre gestionarea matura a furiei

Oricine se poate supara – este usor. Dar sa te superi pe cine trebuie, atat ca trebuie, in momentul potrivit, pentru un motiv corect si intr-un fel potrivit – asta nu mai este deloc simplu.

Sau, daca am spune acelasi lucru astazi, am vorbi desprre inteligenta emotionala si gestionarea matura a furiei. Aristotel avea dreptate.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri