29 Iulie 2016 publicat în Cultura 99 share-uri

In perioada 28 iulie – 14 septembrie, bucurestenii pot descoperi orasul altfel, prin intermediul tururilor pietonale organizate de ARCUB - Bucuresti 2021 in parteneriat cu A.R.C.E.N., Bucurestiul Meu Drag, Cultour, Interesting Times Bureau si Make a Point. Fie ca vrei sa afli povestile picturilor de pe zidurile orasului sau pe cele din spatele blocurilor gri, din cartierele periferice, fie ca vrei sa rememorezi Bucurestiul interbelic, poti deveni explorator in propriul oras.

A.R.C.E.N. propune un traseu pietonal printr-o zona a orasului care nu este una de promenada, fiind mai degraba o „rana deschisa” a Bucurestiului. Cea de-a saptea editie a traseului "Cu bastonul prin Bucuresti" va fi dedicata orasului disparut si franturilor care au mai ramas dupa trasarea Bulevardului Victoria Socialismului si a actualului Palat al Parlamentului. Participantii la tur vor descoperi straturile istorice pe care zona inca le mai pastreaza cu generozitate: aspectul de mahala si modul in care incepe orasul sa fie urbanizat, densificarea interbelica si evolutia de la fastuoasele case boieresti la modestele locuinte ieftine construite pentru functionari si aspectul negustoresc al Caii Rahovei.

Bucurestiul meu drag pregateste doua tururi care evoca Bucurestii de alta data. O incursiune prin cartierul evreiesc si alta prin Bucurestiul interbelic. Veti descoperi case vechi, scunde, usor obosite de vreme sau chiar in ruine, dar si vile aratoase si cochete, pastrate din perioada interbelica.

Interesting Times Bureau propune un tur al picturilor murale din Bucuresti. Desi cunoscuta intr-o mai mica masura publicului larg bucurestean, miscarea street-art din oras este una extrem de dinamica si activa. Pe parcursul turului vom descoperi o parte din principalii artisti care ”dau” pe zidurile orasului. Iar surpriza consta in vizionarea celei mai recente lucrari facute de Saddo, cu ajutorul lui Pren, in curtea interioara a facultatii de arhitectura, spatiu care este in mod normal inchis publicului larg.

Bucurestiul, pentru a fi iubit trebuie redescoperit. De aceea, Make a Point invita bucurestenii sa exploreze unul din cartierele dens populate ale sale, pentru a afla ce se ascunde in spatele blocurilor care nu mai sunt gri, ci pestrite, dar cu o reputatie nu neaparat buna.

Traseele urbane ghidate fac parte din programul Open Lab – Explorator Bucuresti2021, care sustine candidatura orasului la titlul de Capitala Europeana a Culturii.

Program*:

Joi, 28 iulie –Turul Alternativ - Pictura murala- intre arta si social, intre vandalism si dezvoltare urbana – Interesting Times Bureau
Punct de plecare: Hanul Gabroveni 18.30
Traseu : Facultatea de Arhitectura - curtea interioara –Piata Revolutiei - C.A. Rosetti –Carturesti Verona - Arthur Verona - Biserica Anglicana - Eremia Grigorescu - Gradina cu filme – Piata Romana.

Vineri, 29 iulie – Pe inserat, din cartierul evreiesc in bariera Vergului – Bucurestiul meu drag
Punct de plecare: Hanul Gabroveni, 18:45
Traseu: Templul Coral refacut - Teatrul Evreiesc - Sinagoga Eisabetheu -spitalul Caritas - Popa Nan – Matasari - parcul Tolbuhin - Iancului.

Miercuri, 3 august –Turul Alternativ - Pictura murala- intre arta si social, intre vandalism si dezvoltare urbana – Interesting Times Bureau
Punct de plecare: Hanul Gabroveni 18.30
Traseu : Facultatea de Arhitectura - curtea interioara –Piata Revolutiei - C.A. Rosetti –Carturesti Verona - Arthur Verona - Biserica Anglicana - Eremia Grigorescu - Gradina cu filme – Piata Romana.

Vineri, 5 august – Bucurestiul interbelic – Bucurestiul meu drag
Punct de plecare: Hanul Gabroveni 18:45
Traseu: Piata Roma - pasajul Lipscani –Hotel Intercontinental - Vasile Conta - Casa Universitarilor - Arthur Verona - Scoala Centrala - schitul Darvari - Piata Gemeni – Viitorului – Eminescu - Fainari - Obor.

Sambata, 6 august – Traseu in Pantalimon – Make a Point
Punct de plecare: Metrou Ing. Costin Georgian (iesirea din dreapta) – 18.00
Traseu: Fabrica de Parasute - Spitalul Malaxa - Parcul Sticlariei - Facultatea de Pompieri - Turnul de Arta & Make a Point.

Duminica, 7 august - Traseu in Pantalimon – Make a Point
Punct de plecare: Metrou Ing. Costin Georgian (iesirea din dreapta) – 18.00
Traseu: Turnul de Arta - Parcul Florilor - Manastirea Marcuta - Piata Delfinului - Ostrov

Joi, 11 august - Turul Alternativ - Pictura murala- intre arta si social, intre vandalism si dezvoltare urbana – Interesting Times Bureau
Punct de plecare: Hanul Gabroveni 18.30
Traseu : Facultatea de Arhitectura- curtea interioara –Piata Revolutiei -C.A. Rosetti –Carturesti Verona - Arthur Verona - Biserica Anglicana - Eremia Grigorescu - Gradina cu filme – Piata Romana.

*programul tururilor organizate de A.R.C.E.N, in perioada 7 august -14 septembrie va fi anuntat in scurt timp

Foto: Wikipedia


Sunt Karina Simion, profesor de limbă română și de limba spaniolă și mamă de Marc. El este inspirația din spatele cortinelor. Așa s-a născut și blogul acesta, Miculmarc.ro. Tot ce...Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri