5 Iulie 2016 publicat în Cultura 13 share-uri

Elie Weisel, supravietuitor al Holocaustului si laureat al premiului Nobel, a trecut in nefiinta in data de 2 iulie 2016, la varsta de 87 de ani, dar va continua sa inspire umanitatea pentru secole de aici in acolo.

Elie Weisel este autorul cartii memoriale Noaptea care a marcat vietile a milioane de oameni din intreaga lume. Si, foarte interesant, acest mare om s-a nascut pe meleaguri romanesti, in Sighetul Marmatiei anului 1928. A fost un scriitor si ziarist american in limbile franceza, engleza, idis si ebraica, eseist si filosof umanist, activist in domeniul drepturilor omului, nascut intr-o familie de evrei din Romania, supravietuitor al Holocaustului.

In anul 1986 a fost distins cu Premiul Nobel pentru Pace. In anul 1996 a fost numit membru al Academiei Americane de Arta si Literatura iar din anul 2001 a fost ales membru de onoare al Academiei Romane. A publicat 57 de carti - cea mai celebra fiind "Noaptea", o descriere autobiografica despre viata in lagarele de exterminare naziste. (Cartea poate fi achizitionata din libraria online Elefant.ro)

Elie Wiesel a murit in Statele Unite, unde a fost cetatean din anul 1960. Acesta a devenit faimos dupa ce a inceput sa scrie despre experientele sale ca adolescent in campurile de concentrare naziste, unde si-a pierdut mama, tatal si sora mai mica. El a vrut ca atrocitatile comise in timpul nazistilor sa nu fie niciodate date uitarii si si-a dedicat toata viata acestui ideal.

1. „Aceasta este preocuparea mea majora, memoria, regatul memoriei. Vreau sa protejez si sa imbogatesc acest regat, sa il slavesc si sa il servesc.”

2. „Trebuie sa luam de fiecare data o pozitie. Neutralitatea il ajuta pe opresor, niciodata pe victime. Tacerea il incurajeaza mereu pe tortionar, niciodata pe prizonier. Uneori trebuie sa intervenim. Cand vietile omenesti sunt in pericol, cand demnitatea umana este amenintata, granitele nationale si sensibilitatile devin irelevante. Oricand femeile si barbatii sunt persecutati din cauza rasei lor, religiei sau perspectivelor politice, acel loc - in acel moment - devine centrul universului.”, a spus Elie Wiesel cu ocazia discursului sau de primire a Premiului Nobel pentru Pace, in data de 10 decembrie 1986.

3. „Pacea nu este un dar al lui Dumnezeu creaturilor sale. Este un dar pe care noi ni-l facem unul altuia.”

4. "Opusul iubirii nu este ura, opusul sperantei nu este disperarea, opusul sanatatii spirituale si al ratiunii umane sanatoase nu este nebunia, si opusul amintirii nu se cheama uitare, ci, de fiecare data, nu este altceva decat indiferenta."

5. "Cand o persoana nu are recunostinta, ii lipseste ceva din umanitatea sa."

6. "Nu va intrebati unde a fost Dumnezeu la Auschwitz, intrebati-va unde a fost omul! Sa uiti, sa taci, sa fii indiferent la cele din jurul tau, sunt unele din cele mai mari pacate."

7. "Cand cineva nu e in stare sa simta si sa-si manifeste recunostinta, atunci ceva lipseste din umanitatea sa. Un om poate fi aproape definit prin atitudinea sa fata de recunostinta."

8. "Opusul iubirii nu este ura, opusul sperantei nu este disperarea, opusul sanatatii spirituale si al ratiunii umane sanatoase nu este nebunia, si opusul amintirii nu se cheama uitare, ci, de fiecare data, nu este altceva decat indiferenta."

9. "Exista victorii ale sufletului si spiritului. Uneori, chiar daca pierzi, invingi."

10. „Nimeni nu este capabil de recunostinta, mai mult decat acela care a reusit sa scape din regatul noptii.”

Foto homepage: Wolf Gang

Iti recomnadam si: A salvat vietile a 669 de copii in timpul Holocaustului… reactia lui cand ii revede


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri