Chandra Mohan Jain, cunoscut Osho, este unul dintre cei mai cunoscuti si controversati invatatori spirituali a carui viata si invataturi au influentat oameni din toate colturile lumii si de toate varstele. "Raspunsul este in voi. Eu doar va ajut sa constientizati potentialul de care dispuneti", spunea celebrul lider spiritual.

Fiecare dintre noi alege inca de la nastere sa creada in ceva, sa asculte si sa isi ghideze pasii dupa invataturile primite de un anume cineva. Poate fi invatatoarea, bunica, mama sau sora, tatal sau fratele, matusa, cel/cea mai bun/a prieten/a, un psiholog, un actor, Dumnezeu sau un intelept.

Multi l-au ales pe Osho. Un om pe care nu l-au cunoscut niciodata, dar in care au incredere mai mare decat au poate chiar in propria persoana. De ce l-au ales pe el? Cel mai bine ar putea sa te convinga o privire atenta aruncata peste cateva dintre capodoperele sale. Incepe cu cateva pagini... ai sa vezi ca nu o sa te mai poti opri pana nu termini cartea!

Calea mea, calea norilor albi

Despre "Calea mea, calea norilor albi", considerata una dintre cele mai bune cinci carti scrise ale autorului, se spune ca poate schimba vieti. Aceasta contine esenta filozofiei de viata a lui Osho si ofera o viziune inedita asupra transformarii personale profunde prin care trebuie sa treaca un cautator al intelepciunii.

"Daca poti permite iubirii sa apara, atunci nu mai e nevoie de rugaciune, nu mai e nevoie de meditatie, nu mai e nevoie de nicio biserica, de niciun templu. Daca iubesti poti sa uiti cu totul de Dumnezeu, fiindca prin iubire iti va fi aparut totul: meditatia, rugaciunea, Dumnezeu, totul iti va fi aparut. La asta se refera Iisus atunci cand spune ca iubirea e Dumnezeu." [fragment]

Farmacie pentru suflet

Oamenii sunt mult prea preocupati de fizicul lor si de lucrurile lumesti si prea putin de suflet, izvorul sanatatii si starii de bine. Mai mult, pentru unii a devenit aproape o obsesie ideea de a-si depasi limitele propriului trup pentru a arata "bine", uitand ca adevarata frumusete vin din interior.

Cei care au descoperit, insa, ca fericirea salasluieste in interiorul lor, nu au cautat-o prin masaje, saune sau exercitii fizice istovitoare, ci prin iubire, meditatie si rugaciune.

Citind cartea "Farmacie pentru suflet", va veti imbogati cu o colectie de noi metode de meditatie si sfaturi, menite pentru a promova starea de bunastare in toate aspectele vietii.

"Corpul este lampa, iar Dumnezeu este flacara sa. Lampa este celebrata, dar numai datorita luminii. Daca flacara dispare, cine ar mai putea celebra corpul?" [fragment din carte]

Sursa Foto: unsplash.com

Emotiile

"Mania, gelozia, teama sunt cateva dintre emotiile ce fac sa ne dispara bucuria de a trai. Citind cartea "Emotiile" vom afla ce sunt aceste emotii, de unde apar si cum putem scapa de influenta.

Iata care este diferenta dintre emotiile pozitive si cele negative: daca deveniti constient de o anumita emotie, iar in lumina luciditatii dumneavoastra, ea dispare, a fost o emotie negativa. Daca deveniti constient de o alta emotie, cu care deveniti una, daca emotia respectiva va cuprinde intreaga fiinta, atunci este vorba de o emotie pozitiva.

Lumina constiintei actioneaza diferit in cele doua cazuri: ea le dizolva pe cele negative, capabile sa va otraveasca viata si le amplifica pe cele pozitive, beatifice, extazice, cu care fiinta ajunge sa devina una. [fragment din carte]

Destin, libertate si suflet

Invataturile lui Osho rastoarna tiparele clasice de gandire, provocandu-ne la o permanenta punere sub semnul intrebarii a certitudinilor si la un proces de constientizare de sine.

Cartea "Destin, libertate si suflet" exploreaza profund intrebari umane, cum ar fi: "sufletul" exista cu adevarat si daca da, ce este el? Unde se incadreaza conceptul de karma? Are viata mea un sens si un scop special?

"Viata nu sta undeva, asteptandu-te, viata ti se intampla. Nu se afla in viitor, ca un scop pe care sa-l atingi, ci este aici si acum, in acest moment – in respiratia ta, in circulatia sangelui, in bataile inimii tale." [fragment din carte]

Cartea despre ego

Oamenilor li se intampla adesea sa confunde ego-ul cu propria persoana, de aceea nu au curaj sa renunte la el, de teama ca vor pierde ceva. Ego-ul este insa o iluzie, iluzia unor dorinte si ambitii pe care omul le identifica ca fiind proprii.

"Cartea despre ego" parcurge treptele cunoasterii, mai intai prin identificarea momentelor in care propriul eu se confunda cu ego-ul, apoi prin renuntarea pas cu pas la ego, cu ajutorul iubirii si meditatiei.

"Ego-ul este ca un aisberg. Topindu-l cu flacara iubirii va disparea, devenind o picatura in ocean." [Osho]

Cand pantofii ti se potrivesc

Cand pantofii ti se potrivesc - "Priveste intotdeauna la ce se intampla in tine atunci cand faci ceva: daca ai un sentiment de pace, de odihna, daca te simti bine în pielea ta, relaxat, atunci e bine.

Ce e bine pentru tine ar putea sa nu fie bine pentru altcineva, tine minte si asta. Fiindca s-ar putea ca ce e usor pentru tine sa nu fie usor pentru altcineva – pentru el altceva poate sa fie usor. Deci nu are cum sa existe o lege universala in aceasta privinta. Fiecare individ trebuie sa afle singur ce anume e usor pentru el.

Nu asculta la ce spune lumea, fiindca exista oameni care ar vrea sa-ti impuna legile lor. Acesti oameni sunt dusmani, sunt criminali." [fragment]

Cum sa-ti potolesti zbuciumul mintii

Cum sa-ti linistesti zbuciumul mintii - Osho spunea ca mintea are potentialul de a fi extraordinar de creativa in confruntarea cu dificultatile vietii de zi cu zi, iar greutatea consta in faptul ca in loc sa ne folosim de ea ca de un slujitor util, ii permitem sa devina stapana vietilor noastre.

Gasirea butonului care sa linisteasca zbuciumul mintii prin intelegere, vigilenta si un simt sanatos al umorului se face prin meditatie. Meditatia e ceva ce poti avea, dar rara poti spune in ce anume consta natura ei.

Alte carti de la Osho - disponibile online

Sursa Foto: pixabay.com
Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri