Inrosirea oualelor si pregatirea mesei festive sunt doar cateva dintre obiceiurile de Paste ale romanilor. Hai sa le descoperi pe toate.

Trecerea pe sub masa

De cand eram copil, mergeam cu bunica la biserica in Vinerea Mare pentru a trece pe sub masa. Pe atunci nu intelegeam de ce trebuie sa fac asta, stiam doar ca pot sa iau cateva floricele de pe masa cand plecam, si ca trebuie sa merg acolo cu hainele frumoase si curate.

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock

De fapt, acest obicei se practica indiferent de varsta si se considera ca cei care trec pe sub masa in Vinerea Mare vor avea noroc tot anul si Dumnezeu ii va feri de necazuri.

Incondeierea oualelor

De la clasica culoare rosie, ouale de Paste au devenit adevarate opere de arta, iar lucrul acestora incepe cu mult timp inainte de sarbatorile pascale. In traditia romaneasca, ouale se inrosec in Joia Mare, pentru ca se spune ca atunci a venit Maica Domnului sa isi planga fiul si a asezat un cos cu oua la picioarele lui.

Innoirea hainelor

Poate este un obicei mai putin cunoscut, dar eu imi aduc aminte cu drag cand mergeam cu mama la cumparaturi pentru a-mi cumpara ”un rand de haine” noi. Obiceiul se mai practica si astazi, inca simbolistica lui este inca necunoscuta.

Spalatul in dimineata de Paste

In dimineata de Paste toata familia se spala cu apa dintr-un castron in care s-au pus oua rosii si bani de argint sau de aur. Cine se spala ultimul, ia si banutii din castron pentru a-i purta noroc tot anul. Se spune ca apa rosie va imbujora pe oricine si il va feri de boli tot anul.

Pregatirea mesei festive

Masa festiva este o traditie, un obicei si un lucru peste care niciun roman nu trece de fiecare data cand sarbatorile bat la usa. Gospodinele se intrec in pregatiri care mai de care, insa cele traditionale sunt nelipsite: mielul pregatit la cuptor, cozonacii si pasca, ouale cat mai frumos vopsite si alte preparete delicioase.

Foto prima pagina: Yuganov Konstantin, Shutterstock


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri