12:11, 5 Noiembrie 2015 publicat în Cultura 5 share-uri

Femeile in istoria neamului nostru ne ofera o noua perspectiva asupra istoriei noastre, care valideaza teza ca interpretarea trecutului nu mai trebuie sa fie o insiruire de eroi, regi sau victorii in batalii!
Un Iorga feminist este o constructie oximoronica ar spune cititoarele sau cititorii istoricului enciclopedist, autor de cercetari de tip traditional: istorii ale domniilor, geneaologii de familii domnitoare, istorii ale bisericii, ale armatei, ale relatiilor comerciale etc. Cu toate acestea, Femeile in istoria neamului nostru ne ofera o noua perspectiva asupra istoriei noastre, care valideaza teza ca interpretarea trecutului nu mai trebuie sa fie o insiruire de eroi, regi sau victorii in batalii!

Informata asupra modelor occidentale, dar constransa de rigorile orientale sa-si reprime tentatiile necurate; preocupata de aparitiile publice, dar trimisa sa-si indeplineasca rolul de mama si gospodina – iata doar cateva dintre contradictiile unei femei apartinand unei lumi demult apuse. Iorga reconstruieste din franturi de fresca, din scrisori de Doamne si Domnite, portretul femeii din spatiul romanesc, savarsind astfel un act de recuperare a unei parti semnificative din trecutul nostru imperfect cunoscut.

Citeste si:
10 citate de Nicolae Iorga, 10 lecții de viață valoroase în fiecare...
10 citate de Nicolae Iorga,...

Autor: Nicolae Iorga

Carte aparuta la Cartex 2000 si disponibila pe elefant.ro

Citeste si:
Cuvinte vii pentru suflet: 20 de Citate superbe
Cuvinte vii pentru suflet: 20...

Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri