9 Noiembrie 2015 publicat în Cultura 16 share-uri

La 25 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, societatea romaneasca a depasit perioada de tranzitie, intrand intr-o alta etapa istorica.

La 25 de ani de la Revolutia din Decembrie 1989, societatea romaneasca a depasit perioada de tranzitie, intrand intr-o alta etapa istorica. Proiectul de tara initiat in anii ’90 si-a atins obiectivele: trecerea la economia de piata, adaptarea institutiilor politice la modelul occidental, precum si aderarea la NATO si Uniunea Europeana. In noua etapa istorica, proiectul continua inertial, desi nu poate oferi nimic nou ca stare dezirabila. In acest context, apare ca necesara o dezbatere larga in societatea romaneasca privind un nou proiect de tara.

Structura si functionarea puterii politice nu pot lipsi din aceasta dezbatere.

Lucrarea isi propune sa ofere un model teoretic asupra functionarii puterii politice in Romania de dupa 1989. In elaborarea modelului respectiv, partea de cercetare si analiza a fost construita pe trei paliere: (1) procesul electoral; (2) relatia politic-economic; (3) cadrele si partidele politice. Cele trei paliere au vizat trei indicatorii ai puterii:

  • cine si cum castiga puterea, respectiv cum functioneaza mecanismul electoral prin care sunt ocupate pozitiile de decizie de la varful statului roman?
  • in folosul cui s-a facut uriasul transfer de patrimoniu al statului roman in perioada tranzitiei si cine - dupa mai bine de 20 de ani - beneficiaza cel mai mult din distributia avutiei create in economie? Altfel spus, in folosul cui functioneaza, cu preponderenta, puterea politica?
  • cine ne conduce, respectiv care este profilul social al celor care ocupa pozitii de decizie la varful aparatului de stat la nivel central si local, precum si in partidele politice?

Asa cum se prezinta cititorului, cartea este rezultatul unei acumulari pe o perioada de circa 10 ani de reflectie personala, studiu si analiza. La acestea s-a adaugat experienta deprinsa din sansa de a observa fenomenul politic de aproape in perioadele de campanie electorala si prin discutiile cu martori privilegiati ai istoriei.

Autor: Iulian Stanescu

Carte aparuta la Pro Universitaria si disponibila pe elefant.ro


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri