4 August 2014 publicat în Cultura 17 share-uri

'Chiar si cea mai scurta intalnire are puterea de a ne transforma', credea Gabriel García Márquez. Iar una dintre temele preferate ale lui Marquez este dragostea la prima vedere: 'Dragostea este cel mai important subiect din istoria umanitatii. Unii spun ca ar fi moartea. Eu nu cred asta, pentru ca totul este in legatura cu iubirea'.

Ei surprind nevazutul. Scriitorii pun in cuvinte ceea ce majoritatea oamenilor nu pot vedea si pentru ca toate lucrurile astea par a fi desprinse de lume, au nevoie de metafore si formulari mai speciale pentru a le descrie. Sa fie vorba despre imaginatie? Nu. Mai degraba o sensibilitate aparte prin care ei reusesc sa decodeze lumea… Iubirea, frumusetea integrala a unei femei? Clipa? Totul, scriitorii stiu sa defineasca. Asa se face ca o frumoasa adormita, l-a fermecat pe scriitor, pe aeroportul Charles De Gaulle, prin 1990. Iar intalnirea aceasta magia s-a transformat intr-o povestire. Astazi stim cine a fost muza lui Gabriel Garcia Marquez din „Frumoasa adormita si avionul”, povestire din volumul „Strainii Pelerini”.


„Era frumoasa si mladioasa, cu o piele fina, de culoarea painii si ochi de culoarea alunelor verzi si avea un par lung negru si drept care ii ajungea la umeri si o aura antica ce putea sa fie la fel de bine Indoneziana sau Andina. Era imbracata cu un gust subtil: o jacheta de lynx, bluza lejera de matase, cu flori foarte delicate, pantaloni din panza naturala si pantofi cu o dungulita de culoarea florilor de Bougainvillea. „Aceasta este cea mai frumoasa femeie pe care am vazut-o vreodata, mi-am spus atunci cand am vazut-o trecand cu alura ei de leoaica, in timp ce asteptam in linie pentru check-in, in aeroportul Charles de Gaulle din Paris, pentru un avion spre New York.”
, scria Gabriel Garcia Marquez.


„Chiar si cea mai scurta intalnire are puterea de a ne transforma"
, credea Gabriel García Márquez. Iar una dintre temele preferate ale lui Marquez este dragostea la prima vedere: „Dragostea este cel mai important subiect din istoria umanitatii. Unii spun ca ar fi moartea. Eu nu cred asta, pentru ca totul este in legatura cu iubirea”

In toamna lui 1990, Gabriel Garcia Marquez, atunci in varsta de 63 de ani se afla in Paris, dupa o absenta indelungata. Lucra din anul 1976 asupra unei colectii de povestiri scurte care isi aveau desfasurarea in Europa, povestiri despre lucrurile ciudate care li se intampla latino-americanilor acolo si este singura carte ce nu are un decor latino-american. La sfarsitul excursiei sale, la inceputul lui Octombrie 1990, astepta in Aeroportul Charles de Gaulle pentru a zbura spre New York, cand o brazilianca de o frumusete ravasitoare s-a asezat chiar langa el.

Jurnalistul Nicholas Shakespeare (sic!) de la publicatia americana News Week a intrat in legatura cu aceasta femeie, 24 de ani mai tarziu. Silvana de Faria (pe care o vedem in clipul de mai sus, intr-o inregistrare din anul 1988 - ea este tanara femeie pe care a surprins-o Marquez din intamplare, in aeroport), acum in varsta de 50 de ani este bunica si locuieste in Londra.

„La momentul acela eram actrita”, ii povesteste aceasta jurnalistului. Se gasea intr-un aeroport aglomerat si tumultuos, in asteptarea parintilor care veneau sa o viziteze la Paris. Un singur scaun gol. Aceasta a fost masluirea pe care a facut-o sansa. Acest scaun gol a generat o lunga discutie dintre tanara fata si marele scriitor, relatarea unei povestiri superbe, amprenta unei femei atragatoare prin fizic si limbaj, in memoria tuturor iubitorilor de Marquez si…. 24 de ani mai tarziu, o poveste jurnalistica a regasirii acestei femei, la fel de savuroasa.

Vorbitorilor de limba engleza le recomandam acest material superb de Nicholas Shakespeare: Gabriel García Márquez's Secret Muse Finally Reveals Herself

„Indragostita de Franta?

"Nu, dragoste la prima vedere. Cred ca este singura forma de dragoste in care cred.”
Asa a scris Garcia Marquez in acea povestire, fiind cuvintele rostite si in realitate. „Cand am citit acele cuvinte, am simtit furnicaturi pe piele”, a povestit brazilianca. Nu stia cu cine sta de vorba. A observat prezenta unui domn de 60 de ani care arata bine si era imbracat in jacheta de tweed. Probabil s-a instituit o forma de conexiune intre cei doi, de vreme ce tanara fata a fost foarte deschisa la a-i povestit, fara rezerve, totul despre viata ei. Faptul ca s-a casatorit dupa ce s-a indragostit la prima vedere, ca este nefericita in Franta, ca ia multe pastile fata de care are o dependenta in urma unui accident.... Ca s-a nascut in jungla amazoniana si ca da, asta o ajuta sa se descurce si in Franta.

Abia la sfarsitul conversatiei si-a dat seama ca se afla in fata marelui scriitor. Acesta i-a lasat contactul sau, semnadu-se "Gabo pentru ea". Dar Silvana de Faria nu l-a mai cautat niciodata pe Marquez.

Povestea de viata a tinerei fete de atunci a devenit subiectul celebrei scrieri semnate de Gabriel Garcia Marquez.

Nu stii niciodata ce intalniri iti rezerva soarta. Cu adevarat, „chiar si cea mai scurta intalnire are puterea de a ne transforma”…

O alta inregistrare cu Silvana de Faria, pe vremea cand s-a intalnit cu Marquez:


Foto homepage: Shutterstock.com; femeie in aeroport


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri