Cele mai frumoase citate de Emil Cioran: Cuvinte geniale care explorează sufletul și dimensiunile interioare ale omului

13 Iunie 2012 publicat în Cultura 124 share-uri

Despre viață, moarte, Dumnezeu, iubire, singurătate și durere! O minicolecție de citate interesante semnate Emil Cioran, cuvinte care vorbesc despre dorul de absolut și vidul din noi, despre contradicțiile și zbuciumul interior, despre chemarea însingurării și complexitatea umană și existențială!

Cine este Emil Cioran?

Născut pe 8 aprilie 1911, în satul Rășinari, Emil Cioran este o figură de seamă a filozofiei românești, un scriitor prolific acaparat de gânduri, trăiri și sentimente intense. În operele sale, inspirat de Albert Camus și Sartre, Cioran abordează adesea teme existențialiste precum cea a alinerării omului, dar și teme universale precum moartea, suferința, destinul omului, soarta civilizației, absolutul până aproape de obsesie. Emil Cioran este cunoscut îndeosebi pentru cartea “Pe culmile disperării” (1934), omagiată cu mai multe premii, “Cartea amăgirilor” (apărută în 1935), “Schimbarea la față a României”, “Lacrimi și sfinți”, iar operele sale distincte scrise în limba franceză s-au bucurat de o deosebită apreciere.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Viața este frumoasă dacă știi cum să o trăiești! Călătorește cu metroul și colecționează artă de Theodor Aman și Nicolae Grigorescu! MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Printre prietenii săi buni, cu care obișnuia să converseze adesea cât timp a trăit în Franța se numără personalități ale acelor timpuri precum Mircea Eliade, Eugen Ionescu, Paul Celan, Barbu Fundoianu, Samuel Beckett, Henri Michaux. Se resimt în operele lui Cioran și influențele agnosticismului, dar și o bună cunoaștere a sistemelor filozofice ale lui Kant, Nietzsche sau Schopenhauer și cunoștințe profunde de istorie.

Vă lăsăm în continuare în compania celor mai alese gânduri și cuvintele ale marelui gânditor care a fost Emil Cioran, citate despre moarte și Dumnezeu care vă vor da de gândit și vă vor dezvălui un pic din spiritul genial al acestui mare filozof român.

Emil Cioran Citate despre Moarte

“Moartea nu este nimic, moartea cuiva este totul.”

MiniGhid astrologic: 5+5 Calități și Defecte ale zodiei TAUR Ascultă Radio ZU și mergi la cele mai mari festivaluri din vara lui 2023 TEZYO primăvară/vară 2023 – o călătorie unică prin tendințele momentului cu cele mai iubite branduri de încălțăminte

“Moartea n-are sens decât la oamenii care au iubit pasionat viaţa. Să mori însă fără să ai de ce să te separi?! Detaşarea este atât negaţia vieţii, cât şi a morţii. Cine a învins frica de moarte a învins şi viaţa. Căci ea nu este decât un alt cuvânt pentru această frică.”

“Boala este modul în care moartea iubește viața, iar individul teatrul acestei slăbiciuni.”

“Fiecare om poartă nu numai viaţa sa, ci şi moartea sa.”

“Creaţia este o salvare temporară din ghearele morţii.”

“Dacă putem trăi fără să ştim unde suntem, nu putem muri fără să ştim unde am fost.”

” Noi am vrea să murim fără să existe moarte.”

Foto: De la Fahroni /Shutterstock

“Ani de zile, o viaţă de fapt, să nu te fi gândit decât la ultimele clipe, ca să constaţi, când te apropii în sfârşit de ele, că au fost degeaba, că gândul morţii ajută la tot, doar să mori nu.”

Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Ce să facem dacă oamenii ne dezamăgesc? 5 cadouri pe care i le poți dărui unui bărbat din viața ta

“Moartea-i o fantomă, ca și viața, nu pot muri decât știind că-n rostul lor nu e nici o pierdere și nici câștig.”

”Omul acceptă moartea, dar nu ceasul morţii. Să mori oricând, numai când trebuie să mori nu!”

“Fenomenul morţii provoacă cea mai mare tristeţe. Şi nu este revelator pentru diferenţa dintre melancolie şi tristeţe faptul că niciodată o înmormântare nu poate fi numită melancolică?

“Omul este cel mai scurt drum între viaţă şi moarte.”

“Aud în mine toate lucrurile care nu vreau să moară. Mă asurzeşte tot ceea ce în mine strigă după viaţă.”

“Moartea este lucrul cel mai solid pe care l-a inventat până acum viaţa.”

“Sunt atâţia oameni pe care îi separă de moarte doar nostalgia ei! În aceasta, moartea îşi creează din viaţă o oglindă pentru a se putea admira.”

Idei de cadouri memorabile pentru femei sofisticate VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA

“Aş vrea să mor, dar de atâta moarte nu mai am loc.”

“Viaţa e prea plină de moarte pentru ca moartea să-i mai poată adăuga ceva.”

“Tendinţa oricărui om de viaţă interioară este să-l găsească moartea viu, nu jumătate mort.”

“Nu pe ape moarte vreau să visez pământul, ci pe stânci zdrobite de îmbrățișări de spume.”

“Faţă de totul morţii, nimicul vieţii este o imensitate.”

“Anticii ştiau să moară. Cu ei a apărut în lume dispreţul pentru moarte, dar un dispreţ din cunoaştere. A te ridica interior la un nivel superior morţii a fost idealul constant al înţelepciunii lor.””

Emil Cioran: Citate despre Dumnezeu

“Pe oameni nu-i cunoaştem decât pentru a rămâne mai singuri cu Dumnezeu. “

Aceste zodii au tras lozul norocos în luna Mai 2023 și se bucură de succes financiar Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate 2 aspecte de care să ții cont pentru amenajarea unui colț cu piscină în curte

“Dumnezeu este, chiar dacă nu este.”

“De-aş fi Dumnezeu, m-aş face orice afară de om.”

Foto: De la Jorm S /Shutterstock

“Numai Dumnezeu se mai poate ruga pentru cei ce nu mai au nimic de pierdut.”

“Numai Dumnezeu are privilegiul să ne abandoneze, oamenii nu pot decât să-ți întoarcă spatele.”

“Singurătatea fără Dumnezeu este nebunie curată.”

“De și-ar așeza Dumnezeu fruntea pe umărul meu, ce bine ne-ar sta nouă așa, singuri și nemângâiați. “

“Dumnezeu este intervalul dintre două bătăi ale inimii.”

“Oamenii cad spre cer; căci Dumnezeu e un abis privit de jos.”

“Este evident că Dumnezeu era o soluție și că nu vom mai găsi niciodată o alta la fel de satisfăcătoare.”

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Testul Panorama in sarcina – indicatii si utilizari 7 sfaturi despre spălarea corectă a fructelor și legumelor

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri