15 Mai 2012 publicat în Cultura 24 share-uri

Statuia lui Traian amplasata pe treptele Muzeului National de Istorie a devenit in scurt timp unul dintre cele mai actuale subiecte de discutie dar si subiect de haz. De-acum, vestita statuie a ajuns si in presa straina si... din pacate isteria provocata in jurul ei a condus la o noua simbolistica: cea a cainilor vagabonzi.

Din punctul asta de vedere, am putea sa il consideram pe sculptorul roman Vasile Gorduz, un artist fericit. A reusit ceea ce putini artisti reusesc – sa starneasca atat de mult interes. Si repet, in cazul artei conetmporane, interesul nu trebuie sa fie neapart unul pozitiv. La statuie sa se fac glume savuroase: "Ia uite-l ma, ce bronzat e!", "Are fundul cam bombat!", "Maa, dar lupoaica asta n-are dinti!". Daca vrei o portie buna de ras, treci prin fata Muzeului de Istorie si  asculta-i pe oamenii care fac haz de sculptura!

Totusi, Traian si Lupoaica nu este singura statuie controversata a artistului roman Vasile Gorduz. Portretul lui Eminsecu de la Montreal este de asemenea o statuie care a starnit revolta, in anul 2004, caci ilustreaza un personaj aflat in agonie. Comentarii amuzante s-au facut si atunci –  „Eminescu seamana mai degraba cu Elena Ceausescu!”

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Un program creat de trei elevi din Hunedoara va rula pe Staţia Spaţială Internaţională

In Italia si Spania mai exista doua statui identice ale lui Traian, realizate de Vasile Gorduz. 'Monumento a Trajano' a fost donata de Guvernul Romaniei in 1993 statului spaniol, iar o alta copie a lucrarii se afla in fata Academiei romane de la Roma.

Vasile Gorduz (1931-2008) este un artist roman apreciat de catre critici. Este ultimul urmas al lui Dimitrie Paciurea. A fost profesor, incepand cu 1990 la catedra de sculptura a Universitatii Nationale de Arte din Bucuresti. Modernism.ro scrie despre acesta ca este un sculptor de solida formatie clasica - Vasile Gorduz a investit figurativul caruia i-a ramas fidel de-a lungul intregii vieti, cu adanci valori simbolice.

Imagini parodice la adresa statuii lui Vasile Gorduz  puteti vedea pe Facebook/StatuialuiTraian

de Jullie S.

Foto fr si main: By Oleg Senkov /Shutterstock

Inscrie-te la NewsLetterul Garbo pentru a primi si alte informatii din Lifesyle Feminin.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri